Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami





Dziś przepis, który pozwoli  w smakowity sposób zagospodarować produkt uboczny kucharzenia, z którym większość ma zawsze problem, czyli mięso z rosołu. Pierogi są owszem bardzo smaczne, ale ile je można jeść. Dobrze jest czasem zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Proponuję zatem zrobić z niego kotleciki z dodatkiem kaszy gryczanej i pieczarek. Będziemy mogli też w ten sposób przemycić swoim niejadkom porcję bardzo zdrowej, a nielubianej przez dzieci kaszy gryczanej. Ja podałam je z duszoną marchewką ale doskonałym dodatkiem do nich może być też surówka ze świeżej lub kiszonej kapusty

Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Składniki na 8 szt.
  • 350g zmielonego razem z warzywami wołowiny z rosołu 
  • 200g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 4 duże pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • 1 białko
  • garść otrąb owsianych
  • sól, pieprz

Obrać warzywa. Dwie pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. 
Do zmielonego mięsa dodać ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażone pieczarki z cebulą, otręby i białko. Doprawić solą i  pieprzem. Dobrze wyrobić masę. Rozgrzać patelnię. Z masy uformować osiem  kotlecików.  Usmażyć z obu stron na rumiano. 

Pozostałe pieczarki pokroić  na plasterki i również usmażyć. Ułożyć kotleciki na talerzu. Rozłożyć na nich pieczarki. Podąć z duszoną marchewką lub surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. też ostatnio robiłam kotlety z kaszy gryczanej i są super : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie dania stworzone z tego co akurat mamy, albo co nam zostało. Bardzo smakowity pomysł.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w takich kotlecikach uwielbiam to, że są dobre na zimno, na ciepło, można je wszędzie ze sobą zabrac!:)

    OdpowiedzUsuń