Dziś przepis, który pozwoli w smakowity sposób zagospodarować produkt uboczny kucharzenia, z którym większość ma zawsze problem, czyli mięso z rosołu. Pierogi są owszem bardzo smaczne, ale ile je można jeść. Dobrze jest czasem zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Proponuję zatem zrobić z niego kotleciki z dodatkiem kaszy gryczanej i pieczarek. Będziemy mogli też w ten sposób przemycić swoim niejadkom porcję bardzo zdrowej, a nielubianej przez dzieci kaszy gryczanej. Ja podałam je z duszoną marchewką ale doskonałym dodatkiem do nich może być też surówka ze świeżej lub kiszonej kapusty.
Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami-przepis
Składniki na 8 szt.
- 350g zmielonego razem z warzywami wołowiny z rosołu
- 200g ugotowanej kaszy gryczanej
- 4 duże pieczarki
- 1 średnia cebula
- 1 białko
- garść otrąb owsianych
- sól, pieprz
Obrać warzywa. Dwie pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju.
Do
zmielonego mięsa dodać ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażone pieczarki z
cebulą, otręby i białko. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić masę.
Rozgrzać patelnię. Z masy uformować osiem kotlecików. Usmażyć z obu stron na rumiano.
Pozostałe pieczarki pokroić na
plasterki i również usmażyć. Ułożyć kotleciki na talerzu. Rozłożyć na
nich pieczarki. Podąć z duszoną marchewką lub surówką z kiszonej
kapusty.
Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami -podobne przepisy
> Kotlety z indyka i cukinii
> Kotlety jaglane z brokułem
> Siekane kotlety z indyka
> Kotlety z karpia w otrębowo-sezamowej panierce
> Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora
Smacznego :)
Aronia
też ostatnio robiłam kotlety z kaszy gryczanej i są super : )
OdpowiedzUsuńLubię takie dania stworzone z tego co akurat mamy, albo co nam zostało. Bardzo smakowity pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
w takich kotlecikach uwielbiam to, że są dobre na zimno, na ciepło, można je wszędzie ze sobą zabrac!:)
OdpowiedzUsuń