Nalewka ananasowa



Nalewka ananasowa

   
       Nie lubię tej pory roku, bo ciągle jest mi zimno. Niezastąpione są wówczas ciepły kocyk i domowa nalewka lub likier na rozgrzewkę. Toteż staram się latem zadbać o to by zimą ich nie zabrakło. Najczęściej wykorzystuję własne owoce , ale też sięgam i po te egzotyczne. Kiedyś udało mi się kupić w promocji sporą ilość dorodnych ananasów. W większości przeznaczyłam je na przetwory a ten najładniejszy wykorzystałam do zrobienia nalewki. Nie jest to najlepszy okres na ananasy ale teraz nalewka akurat się przegryzła i jest gotowa do spożycia.


Nalewka ananasowa-przepis

Składniki:
  • 1 duży dojrzały ananas
  • 0,5l spirytusu 70%
  • 0,5l wódki 45%
  • 0,25l białego rumu
  • pół laski wanilii
  • pół laski cynamonu
  • 600g cukru

Ananas umyć, odciąć pióropusz, usunąć skórę i rdzeń. Miąższ pokroić w kostkę. Wrzucić do małego gąsiorka lub słoja wcześniej wyparzonego i wysuszonego. Dodać rozciętą wanilię i cynamon. Wlać spirytus i wódkę. Zakręcić szczelnie i odstawić na ok. 3 tygodnie.  

Po upływie tego czasu zlać do  drugiego gąsiorka lub butelek, a owoce zasypać cukrem i ponownie zostawić na 3 tygodnie. Codziennie potrząsać gąsiorkiem aby cukier się rozpuścił. 

Zlać powstały syrop (gdyby cukier całkowicie się nie rozpuścił to należy przełożyć owoce z cukrem do garnka i lekko podgrzać i dopiero wówczas odcedzić) przez lniana ściereczkę. Dodać razem z rumem do wcześniej zlanej nalewki. Odstawić na 2-3 dni i przefiltrować przez papierowy (nie wybielany chlorem) filtr do kawy ewentualnie kilkakrotnie złożoną gazę. Rozlać do butelek i wynieść  do chłodnej piwnicy na co najmniej na 6 miesięcy. Ale im dłużej stoi tym jest lepsza. Ja wytrzymałam ją 1,5 roku i muszę powiedzieć, że jest duża różnica w smaku.

Nalewka ananasowa-podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

15 komentarze:

  1. ananasowej nie spotkałam jeszcze.
    jestem bardzo ciekawa, jak smakuje :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko jest słodka i rozgrzewająca, z delikatną nuta ananasową ale tak jak pisałam w poście dużo zależny od surowca i musi długo dojrzewać.

      Usuń
  2. zapraszam również do mojej akcji - tecza smakow 2

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panti- dzięki za zaproszenie, przepis już dodany.

      Usuń
  3. Ojje, ale mocna! Trochę w karaibskim stylu.

    OdpowiedzUsuń
  4. tego jeszcze nie próbowałam. dzięki za udział w akcji. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem bardzo ciekawa jak smakuje taka nalewka

    OdpowiedzUsuń
  6. W ustach nigdy ananasowej nie miałam. Spirytus, rum , na pewno mocno rozgrzewa ;0)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie skosztowałem własnoręcznie zrobionej nalewki według przepisu. Super polecam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził :)

      Usuń
  8. Muszę powiedzieć że przepis jest świetny, wczoraj po spróbowaniu wszyscy znajomi byli zachwyceni ! Gratuluje świetnego bloga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) a nalewka im starsza tym lepsza, ja mam trzyletnią i i naprawdę zyskuje na smaku :)

      Usuń
  9. Właśnie skosztowałem własnoręcznie zrobionej nalewki według przepisu. Super polecam !

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ