Węgierski tort makowy




  
    To nie jest taki klasyczny tort, bowiem nie zawiera kremu i nie ma w nim warstw. Mimo wszystko godny jest polecenia i może być ozdobą wigilijnego stołu. Jest soczysty i wilgotny. Pachnie pomarańczami i czekoladą. Ale co najważniejsze robi się go bardzo szybko. Trzeba się tylko zaopatrzyć w gotowy mielony suchy mak albo po prostu zmielić go w młynku do kawy.



Węgierski tort makowy - przepis
(źródło - czasopismo "Smaki i Aromaty")

Składniki: tortownica φ26cm

Ciasto:
  • 150g masła
  • 200g cukru pudru
  • 7 jajek
  • 200g gotowego zmielonego suchego maku
  • 50g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady
  • sok z jednej limonki
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 50ml rumu

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Utrzeć miękkie masło z połową cukru pudru do białości. Dodać skórkę otartą z pomarańczy (wcześniej porządnie wyszorowanej szczoteczką i sparzonej wrzątkiem), rum i sok z limonki. Cały czas ucierać na wysokich obrotach. Gdy masa będzie idealnie gładka, stopniowo zacząć dodawać  żółtka. Następne dopiero wtedy, gdy poprzednie idealnie się połączy z masą.
Wymieszać w misce zmielony mak z oba rodzajami mąki i posiekaną czekoladą. Wsypać  do masy jajeczno maślanej i wymieszać, tym razem już na wolnych obrotach.

Ubić białka na sztywno. Dodać resztę cukru i ubijać tak długo, aż piana będzie lśniąca. 1/3 piany dodać do masy i ostrożnie, ale dokładnie wszystko wymieszać. Teraz dodać pozostałą pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki połączyć z ciastem. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temp. 180°C. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Zimne przełożyć na talerz, przykryć folią i zostawić na noc w chłodnym miejscu.

Do dekoracji:
  • cukier puder
  • kilka gwiazdek wyciętych z papieru

Rozłozyć na cieście papierowe gwiazdki. Posypać cukrem pudrem. Usunąć delikatnie gwiazdki.

Węgierski tort makowy - podobne przepisy
> Makowiec japoński

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. znam to ciasto, przez wiele lat moja mama przygotowywała je na święta
    wspomnienia mam pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ten mak koniecznie musi byc zmielony? mozna dodac taki normalny suchy, niezmielony??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, musi być zmielony. Można taki bez problemu dostać w większych sklepach.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ