Węgierski tort makowy





To nie jest taki klasyczny tort, bowiem nie zawiera kremu i nie ma w nim warstw. Mimo wszystko godny jest polecenia i może być ozdobą wigilijnego stołu. Jest soczysty i wilgotny. Pachnie pomarańczami i czekoladą. Ale co najważniejsze robi się go bardzo szybko. Trzeba się tylko zaopatrzyć w gotowy mielony suchy mak albo po prostu zmielić go w młynku do kawy.


Węgierski tort makowy
(źródło - czasopismo "Smaki i Aromaty")
Składniki: tortownica φ26cm

Ciasto:
  • 150g masła
  • 200g cukru pudru
  • 7 jajek
  • 200g gotowego zmielonego suchego maku
  • 50g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady
  • sok z jednej limonki
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 50ml rumu

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Utrzeć miękkie masło z połową cukru pudru do białości. Dodać skórkę otartą z pomarańczy (wcześniej porządnie wyszorowanej szczoteczką i sparzonej wrzątkiem), rum i sok z limonki. Cały czas ucierać na wysokich obrotach. Gdy masa będzie idealnie gładka, stopniowo zacząć dodawać  żółtka. Następne dopiero wtedy, gdy poprzednie idealnie się połączy z masą.
Wymieszać w misce zmielony mak z oba rodzajami mąki i posiekaną czekoladą. Wsypać  do masy jajeczno maślanej i wymieszać, tym razem już na wolnych obrotach.

Ubić białka na sztywno. Dodać resztę cukru i ubijać tak długo, aż piana będzie lśniąca. 1/3 piany dodać do masy i ostrożnie, ale dokładnie wszystko wymieszać. Teraz dodać pozostałą pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki połączyć z ciastem. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temp. 180°C. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Zimne przełożyć na talerz, przykryć folią i zostawić na noc w chłodnym miejscu.

Do dekoracji:
  • cukier puder
  • kilka gwiazdek wyciętych z papieru

Rozłozyć na cieście papierowe gwiazdki. Posypać cukrem pudrem. Usunąć delikatnie gwiazdki. 

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. znam to ciasto, przez wiele lat moja mama przygotowywała je na święta
    wspomnienia mam pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a u mnie po raz pierwszy, ale pewnie nie ostatni

      Usuń
  2. czy ten mak koniecznie musi byc zmielony? mozna dodac taki normalny suchy, niezmielony??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, musi być zmielony. Można taki bez problemu dostać w większych sklepach.

      Usuń