Medaliony wieprzowe z suszonymi owocami




Po długim namyśle zdecydowałam się przygotować jeszcze jedną potrawę do konkursu  z marką WINIARY z papirusem w roli głównej. Tym razem wykorzystałam Papirus z czosnkiem i ziołami  oraz polędwiczkę wieprzową. Zrobiłam z niej medaliony otulone boczkiem. Dwa arkusze zużyłam do podsmażenia boczku i dwa do usmażenia medalionów z tym, że te przecięłam na pół aby łatwiej było mi przewracać medaliony na drugą stronę. Tak usmażone  medaliony będą odpowiednie nie tylko na niedzielny obiad ale również na  uroczystą kolację , a robi się je naprawdę szybko. Można je podać zarówno na grzance jak i z ziemniakami purée albo tak jak ja z ryżem. Dowolnie także można skomponować garnitur z warzyw i owoców. U mnie są to suszone śliwki  i morele oraz fasolka szparagowa.


Medaliony wieprzowe z suszonymi owocami

Składniki dla 2 osób:
  • 1 opakowanie Papirus Winiary  z czosnkiem i ziołami
  • 4 steki z polędwiczki wieprzowej, każdy o grubości 2,5 cm
  • 4 cienkie plastry wędzonego boczku
  • 4 kapelusze pieczarek o śr. ok. 4cm
  • 4 suszone śliwki
  • 4 suszone morele
  • 3 łyżki brandy
  • sól
  • cukier
  • masło do wysmarowania formy
  • 100g ryżu
Na garnitur:
  • garść suszonych śliwek
  • 250g mrożonej fasolki szparagowej
  • 5-6 suszonych moreli
  • natka pietruszki

Obierać pieczarki i opłukać pod bieżącą wodą. Zagotować w garnku wodę z dodatkiem soli. Wrzucić kapelusze pieczarek i gotować 3 minuty. Odcedzić.

Śliwki i cztery morele zalać gorącą wodą. Po 5 minutach odcedzić i wlać 3 łyżki brandy.
Ugotować ryż i fasolkę szparagową. Do wody, w której będzie się gotować fasolka dodać szczyptę cukru aby zachowała ładny zielony kolor.
W tym czasie uformować palcami ładne medaliony. Dwa arkusze papirusu przeciąć na pół. Na każdym położyć jeden medalion. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu. Zawinięte w pergamin medaliony  smażyć na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. 
Na dwóch pozostałych arkuszach ułożyć plastry boczku  i usmażyć je (podobnie jak medaliony) na drugiej patelni po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz. Włożyć medaliony do wnętrza kapeluszy pieczarek. Każdy owinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczką. Na wierzchu położyć po jednej wcześniej namoczonej śliwce i moreli. Ułożyć medaliony w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, wrzucić pozostałe śliwki  i trzymać w gorącym piekarniku. 

Pokroić w drobną kostkę pozostałe morele. Dodać je do ugotowanego ryżu i wymieszać.  Na okrągłym talerzu ułożyć na środku kopczyk z ryżu i moreli. Wokół niego z jednej strony położyć medaliony, z drugiej ugotowaną fasolkę i śliwki. Udekorować natką pietruszki.

Smacznego:)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze: