Świąteczna wuzetka, mocno czekoladowa




Jest wiele tradycyjnych wypieków na Święto Trzech Króli. U nas tradycją jest pieczenie ciast czekoladowych, głównie z myślą o moich synach, bo dla nich ciasto bez czekolady się nie liczy. W tym roku zdecydowałam się na wuzetkę. Wyszła naprawdę mocno czekoladowa bo przez pomyłkę do polewy użyłam wyłącznie gorzkiej czekolady i to o zaw. kakao 70%. Chłopcy wreszcie czuli się usatysfakcjonowani, a młodszy nawet miał jej przesyt. Dla mnie była w sam raz, nie za słodka z wilgotnym ciastem, po prostu pyszna.


Wuzetka czekoladowa
Składniki: kwadratowa tortownica o wym. 24x24cm

Ciasto:
  • 200g mąki
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 40g kakao
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 70g oliwy
  • 70ml mleka
  • 50ml wrzącej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • dodatkowo 2 łyżki konfitury malinowej do posmarowania ciasta

Roztopić czekoladę z oliwą i mlekiem w kąpieli wodnej. 
Żółtka ubić z cukrem i wrzącą wodą do białości. Dodać roztopioną czekoladę i połączyć z masą żółtkową. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać do masy i wymieszać. 
Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć  papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać powierzchnię tak, aby przy brzegach było troszeczkę wyżej, wówczas powierzchnia po upieczeniu będzie równa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Powinien być suchy. Ciasto wystudzić w tortownicy.
Zimne ciasto przekroić w poziomie na dwie części. Spód zostawić w tortownicy i zapiąć obręcz.

Poncz do nasączenia:
  • 75ml wody
  • 25ml spirytusu
  • 25ml soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Wymieszać wszystkie składniki ponczu. Połową nasączyć spód ciasta, a następnie rozsmarować na nim konfiturę malinową.

Krem:
  • 750ml śmietanki kremowej 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 20ml zimnej wody

Żelatynę namoczyć w 20ml zimnej wody, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. 
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie wymieszać. Trzy łyżki przełożyć do worka cukierniczego, a resztę rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem. Wierzch skropić pozostałym ponczem.

Polewa:
  • 75g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 70%
  • 75g mlecznej czekolady
  • 75g śmietanki 30%tł.

Roztopić czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Posmarować wierzch ciasta. Ozdobić rozetkami ze śmietany. Wstawić do lodówki na dwie godziny, aby śmietana stężała. Gotowe pokroić na kwadraty o boku 6x6cm.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

10 komentarze:

  1. jakie idealne kosteczki :) przepysznie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham wuzetki, ale jeszcze nigdy nie próbowałam ich robić sama. ale takie domowe są na pewno o niebo lepsze od cukiernianych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna, jak z cukierni. Chociaż na pewno o niebo lepsza!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne wyszły, na sam widok robi się słodko w ustach :) Na pewno kiedyś zdobędę się na odwagę i zrobię sama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina: zachęcam do zrobienia, bo naprawdę nie jest to trudne. Też ciągle odkładałam to na późnij, ale w końcu się odważyłam.

      Usuń
  5. Boska słodka kosteczka! Uwielbiam i już zazdroszczę, bo chętnie bym takie zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie tradycyjnie wuzetkę robi się na Walentynki :)
    Drugie zdjęcie jest super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, Twoja pochwała jest dla mnie bardzo cenna. Zawsze podziwiam Twoje zdjęcia. Są pięknie skomponowane.

      Usuń
  7. Wygląda świetnie!!! Na pewno wykorzystam Twoj przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń