Aromatyczne bułeczki z bazylią



Mięciutkie i aromatyczne. Doskonale się komponują z marynowaną fetą i suszonymi  pomidorami. Istna poezja smaków. Pasują  wyśmienicie także do wędlin  i innych serów. Mojemu synowi tak posmakowały, ze jadł je nawet z kremem czekoladowym. To jest dopiero „odkrywanie smaków”. Kto raz ich spróbuje, zakocha się w nich na zawsze
Przepis przygotowałam w ramach konkursu “Odkryj Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem zorganizowanym na blogu „Majanowe pieczenie”.

Aromatyczne bułeczki z bazylią
Składniki na 10szt.


Zaczyn:
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2-3 łyżki letniej wody

Rozkruszyć drożdże w garnuszku. Wsypać mąkę i cukier. Wlać letnią wodę i utrzeć na jednolitą masę. Zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu. Zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto:
  • 500g mąki pszennej typ 500
  • 1 jajko
  • 40ml oleju Kujawskiego z bazylią
  • 250ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Zaczyn

Dodatkowo do smarowania:
  • 40ml oleju Kujawskiego z bazylią
  • 3-4 drobno posiekane listki świeżej bazylii

Do dzieży miksera wlać letnią wodę i olej. Dodać jajko, sól i przesianą mąkę. 
Wlać  wyrośnięty zaczyn. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Przykrć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką matę i lekko odgazować. Podzielić na 10 jednakowych kawałków. Z każdego kawałka utoczyć wałek dł. ok. 20cm. Na środku zawiązać delikatnie supeł, a końce zawinąć pod spód. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć suchą ściereczką i zostawić na pół godziny, żeby nieco podrosły. 
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec bułeczki 20 minut na jasnozłoty kolor. Wymieszać olej z posiekaną bazylią. Wyjać z piekarnika upieczone bułeczki i zaraz posmaroać  olejem z bazylią. Odkładać na kratę kuchenną do wystudzenia.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. Patrząc na zdjęcia, nieomalże czuję ich fantastyczny aromat. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bułeczki bardzo apetycznie wyglądają, uwielbiam takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ładne są te bułeczki! Mniam, z pewnoscią pięknie pachną no i smakują wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie kształtne! apetyczny ten dodatek bazylii

    OdpowiedzUsuń