Czosnkowe tarteletki z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami




Wytrawne tarteletki z dodatkiem marynowanej fety, czarnych oliwek, suszonych pomidorów i marynowanego czosnku. Doskonałe jako przystawka lub przekąska. Smaczne i aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba.Do zamarynowania sera użyłam nowego produktu ZT „Kruszwica” oleju Kujawskiego z dodatkiem bazylii i czosnku. Poeksperymentowałam również z ciastem na tarteletki i po raz pierwszy zrobiłam kruche ciasto z olejem, tym razem był to olej Kujawski z pomidorami, bazylią i czosnkiem. Cała linia składa się z czterech produktów i nosi nazwę Kujawski ze smakiem. Przepis przygotowałam w ramach konkursu “Odkryj Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem zorganizowanym na blogu „Majanowe pieczenie”.

Czosnkowe tarteletki z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami
Składniki na 6szt.

Marynowana feta:
  • 125ml oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 100g sera typu feta

Ser pokroić  w kostkę o boku 1cm . Wlać do słoika trochę oleju na dno. Wrzucić delikatnie kostki sera. Zalać  pozostałym olejem. Ser musi być całkowicie przykryty. Odstawić w chłodne miejsce na trzy dni.

Ciasto:
  • 130g mąki pszennej
  • 70g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 żółtko
  • 50ml oleju kujawskiego z czosnkiem, pomidorami i bazylią
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka zimnej wody
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Wymieszać oba rodzaje mąki z solą i pieprzem. Dodać  pozostałe składniki i zagnieć elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włżyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałować na grubość ok. 4mm. Wykroić sześć krążków o średnicy 11cm.  Foremki do tarteletek o śr. 10cm posmarować masłem. Wylepić przygotowanymi krążkami ciasta. Przykryć każdą kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Piec 15minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić na kracie kuchennej.

Dodatki:
  • suszone pomidory
  • czarne oliwki
  • marynowany czosnek
  • świeża bazylia

Do każdej tarteletki włożyć po kilka kostek marynowanej fety, 3-4  czarne oliwki i paseczki suszonych pomidorów.  Posypać posiekanym marynowanym czosnkiem. Udekorować świeżą bazylią.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

2 komentarze:

  1. tez marynuje tak fete jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają! Muszą być pyszne, oj tak :)

    OdpowiedzUsuń