Hot cross buns czyli angielskie bułeczki z krzyżykiem



Te małe, słodkie bułeczki z bakaliowym nadzieniem, pachnące cynamonem w Wielkiej Brytanii spożywa się w Wielki Piątek na śniadanie. Zdobi je biały krzyż, który ma przypominać o ofierze Chrystusa.  Tradycja ich wypieku sięga czasów pogańskich, kiedy to składano je w darze bogini wiosny. Żywiono też przekonanie, iż bułeczki posiadają magiczne właściwości.Początkowo Kościół próbował zabronić ulubionego przysmaku, ale był on już tak popularny, że w końcu zdecydowano o jego włączeniu w tradycję chrześcijańską.Najlepiej smakują świeże prosto z pieca z dużą ilością masła.


Hot cross bunsczyli angielskie bułeczki z krzyżykiem
Składniki na 15szt.

Zaczyn:
  • 25g świeżych drożdży
  • 12g cukru 
  • 30g mąki
  • 40ml wody

Przygotować zaczyn. Rozkruszyć drożdże w garnuszku. Dodać cukier, mąkę i letnią wodę. Utrzeć na jednolitą masę i zostawić do wyrośnięcia. 

Ciasto:
  • 600g mąki pszennej
  • 125g cukru
  • 75g masła
  • 210ml mleka
  • 1 jajko
  • cały zaczyn
  • 100g rodzynek koryntek
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Dodatkowo do smarowania bułeczek:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Wymieszać mikserem mąkę z masłem aż powstaną grudki. Dodać cały zaczyn oraz wszystkie pozostałe składniki ciasta.   Wyrobić krótko mikserem. Przełożyć na matę i ugniatać  dopóki nie będzie gładkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania podsypać w razie potrzeby mąką. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, aby je odgazować. Podzielić na 15 równych kawałków. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. 2cm odstępach. Przykryć ściereczką i zostawić na około jedną godzinę aby bułeczki podrosły.

Do dekoracji :
  • 75g mąki
  • 1,5 łyżki oleju
  • 5,5 łyżki wody

W tym czasie przygotować masę na krzyżyki. Wymieszać w misce mąkę z wodą i olejem na jednolitą masę. Nie powinna ona być zbyt gęsta, żeby się dała  wyciskać, ani też zbyt rzadka bo będzie się rozlewać.
Wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować nim wyrośnięte bułeczki.  Masę na krzyżyki przełożyć  do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskać na wyrośnięte bułeczki okrągłe paski, najpierw poziome później pionowe. Piec bułeczki 20 min w piekarniku nagrzanym do 190°C. Aby się za nadto nie przyrumieniły, można po pewnym czasie przykryć je folią aluminiową.

Lukier:
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 5 łyżek cukru

Zagotować sok pomarańczowy z cukrem. Wyjąć upieczone bułeczki i od razu smarować syropem pomarańczowym.  Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.


Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

6 komentarze:

  1. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji :). Bułeczki wyglądają przepięknie :). Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie one muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć:) Czy chodzi o drożdże w proszku? Pytanie niby banalne:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, w moim przepisie są drożdże świeże:)

      Usuń
  4. ŚWIEŻE drożdże, czyli nie w proszku ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie. W proszku to są suszone drożdże. A ja użyłam świeżych czyli takich w kostce.

      Usuń