Pożywna zupa fasolowa z czosnkowymi grzankami




Gęsta, sycąca i aromatyczna zupa, która może stanowić samodzielne danie. Przygotowana bez dodatku bulionu wyłącznie na bazie dwóch olei smakowych: Kujawski z czosnkiem i Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Świetnie się sprawdza w mroźne zimowe dni, a jej doskonałym uzupełnieniem są czosnkowe grzanki. Przepis bierze udział w konkursie „Odkryj Kujawski ze smakiem” pod patronatem serwisu Zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem są  ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.


Pożywna zupa fasolowa z czosnkowymi grzankami
Składniki dla 4 osób:

Zupa:
  • 1 szklanka suchej białej fasoli
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem, bazylią i pomidorami
  • 150g chudego surowego wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • cząber

Fasolę namoczyć na noc. Rano odcedzić, przełożyć do garnka i zalać świeżą wodą tak aby fasolę przykrywała 2-3cm warstwą. Dodać łyżkę oleju kujawskiego z czosnkiem i gałązkę świeżego rozmarynu.  Gotować na małym ogniu   godzinę.
Posiekać drobno cebulę. Boczek  i seler naciowy pokroić w kostkę, a marchewkę w półtalarki.
Rozgrzać na patelni olej kujawski z czosnkiem, bazylią i pomidorami. Wrzucić boczek i cebulę. Smażyć aż boczek się ładnie zrumieni. Dodać pokrojoną marchewkę i seler naciowy. Jeszcze chwilę razem przesmażyć.
 Odłożyć do innego naczynia 5 łyżek ugotowanej fasoli. Wlać 5 łyżek płynu w którym się gotowała i zmiksować. Do pozostałej fasoli dodać podsmażone warzywa z boczkiem i papryczkę chilli. Wlać szklankę wody. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cząbru. Gotować jeszcze godzinę. Pod koniec gotowania dodać puree z fasoli aby nasza zupa była bardziej zawiesista.

Grzanki:
  • 8 kromek bułki bagietki
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 4 łyżki startego parmezanu

Bułki skropić czosnkowym olejem. Posypać startym parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C z włączonym opiekaczem na 12 minut.
Rozlać zupę do miseczek i podawać z czosnkowymi grzankami.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

3 komentarze:

  1. Apetytu mi narobiłaś tą zupką :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa zapowiada sie bardzo smacznie. Pożywna, pyszna i ma ładny kolor :)
    Dziękuje za udział w zabawie.
    Proszę polinkuj jeszcze ZPierwszegoTloczenia.pl - tak by kierował do tego serwisu właśnie.:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Te czosnkowe grzanki to rewelacyjny pomysł.
    Polecam również przepis na zupę fasolową Madzi - http://www.kulinarnyblog.pl/zupa-fasolowa-madzi/

    OdpowiedzUsuń