Baba szafranowa





         Wiadomo, że jeśli idzie o baby drożdżowe to najlepiej udają się te oszczędne z małą ilością jaj i masła, ale one bardziej nadają się do niedzielnej kawy niż na wielkanocny stół. Jeżeli zatem złapaliśmy już trochę wprawy w pieczeniu ciast drożdżowych warto pokusić się o upieczenie na święta bardziej wyrafinowanego ciasta. Ja w tym roku postanowiłam zmierzyć się ze starym przepisem na babę szafranową. Ciasto na nią jest dość ciężkie, zawiera bowiem 13 żółtek i kostkę masła. Jeśli ktoś lubi może dodać  też trochę bakalii : rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową. Z uwagi na dzieci, a w zasadzie jedno to młodsze zrezygnowałam z nich i zostawiłam tylko skórkę otartą z pomarańczy, która nadaje babie pięknego aromatu.Baba jak widać ślicznie wyrosła i ma ładny żółty kolor.



Baba szafranowa-przepis

Składniki: okrągła forma z kominkiem o śr.22cm
  • 12 żółtek
  • 1 jajko
  • 600g mąki
  • 200g masła
  • 150ml mleka
  • 180g cukru
  • 80g świeżych drożdży
  • 50ml spirytusu
  • szczypta szafranu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki pasty z wanilii
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Utrzeć w moździerzu  nitki szafranu, przesypać do małego słoiczka i i zalać spirytusem. Szczelnie zakręć i odstawić, najlepiej na całą noc.

Wsypać do garnka cukier ( odsypać 1 łyżkę do przygotowania zaczynu) i szczyptę soli. Dodać żółtka i jajko. Postawić na maleńkim płomyku gazu i podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką rózgową, aż masa zgęstnieje. Jej temperatura nie może przekroczyć 80°C, bo się zważy. Odstawić do przestudzenia. 
Roztopić w rondelku masło. Przy pomocy pędzelka  bardzo dokładnie wysmarować nim formę do babki, nie zapominając o kominku. Oprószyć mąką.

Przygotować zaczyn. Podgrzać mleko żeby było letnie i wlać do misy miksera. Dodać 100g przesianej mąki, łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodać masę żółtkową, resztę mąki, szafran razem ze spirytusem, pastę z wanilii i skórkę otartą z pomarańczy, wcześniej wyszorowanej i sparzonej. Wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Wlać  przestudzone masło (zostaw 4 łyżki do posmarowania upieczonej babki) i jeszcze raz wyrobić ciasto. Ciasto w trakcie wyrabiania mikserem powinno utworzyć  kulę,  być miękkie i plastyczne. Przełożyć je do przygotowanej formy, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni 3/4 formy wstawić je do piekarnika nagrzanego do 150°C, a gdy jeszcze podrośnie , zwiększyć temperaturę do 180°. Po 40 minutach sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Ostrożnie wyjąć z formy na kratę kuchenną, posmarować  roztopionym masłem i oprószyć obficie cukrem pudrem.

Przepis dodaję do akcji "Babki i babeczki" oraz "Wielkanocne smaki"

Baba szafranowa - podobne przepisy:
> Baba drożdżowa dla debiutantów
> Babka cytynowa
> Babka jogurtowa
> Babka ananasowa

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. O rany..Pięknie wygląda, ale aż 12 żółtek? zapraszam do akcji Babki i babeczki..

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna i taka żółciutka! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam chciałabym wydrukować przepis ale niestety nie mogę, proszę o dodanie takiej opcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie bardzo wiem jak to zrobić, starałam się ale coś źle mi wychodzi. Będę próbować dalej.

      Usuń
    2. Udało się, już można drukować.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ