Od dziś ranking moich ulubionych ciasteczek uległ zmianie. I choć markizy kawowe nadal będą na pierwszym miejscu to na drugie wskoczą dzisiejsze ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi. Są przepyszne i chrupiące. Podbiły nie tylko moje serce, ale i pozostałych domowników. Strasznie szybko znikają.
Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi-przepis
Składniki na ok. 25 szt.
- 150g miękkiego masła
- 150g mąki
- 150g zmielonych płatków owsianych górskich
- 100g zmielonych orzechów laskowych
- 75g drobnego cukru do wypieków
- 75g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć
miękkie masło na puch. Dodać połowę białego cukru i jajko. Ucierać ok. 5
minut. Cały czas ucierając dosypywać stopniowo pozostały cukier biały i
trzcinowy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielonymi płatkami
i orzechami. Wsypać do masy. Wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie
wymieszać.
Nabierać porcje ciasta i formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Ja wykorzystałam w tym celu łyżkę do nakładania
lodów, dzięki czemu uzyskałam ciasteczka równej wielkości. Układać na
blasze wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia w odstępach
ok. 3cm bo ciasteczka trochę się powiększą w trakcie pieczenia. Każde
ciasteczko lekko spłaszczyć. Piec ok. 15 minut w temp. 180°C.
Ciasteczka powinny lekko się przyrumienić. Zostawić na blasze do wystudzenia. Przechowywać w metalowym pudełku.
Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
u mnie owsiane na pierwszym miejscu, a z orzechami laskowymi to dopiero musi bosko smakować :)
OdpowiedzUsuńOwsiane ciasteczka robiłam już chyba we wszelkich kombinacjach, jednak zawsze i wszędzie dodaję daktyle. Nadają wyjątkowy aromat i posmak, polecam!
OdpowiedzUsuńA wiesz, że gdy je piekłam to się wahałam miedzy orzechami a daktylami.W końcu wybrałam orzechy, bo chciałam się ich pozbyć. Następne będą z daktylami.
UsuńCzym można zastąpić orzechy? Można je pominąć czy zamiast nich dodać np otręby?
OdpowiedzUsuńPominąć raczej nie, bo ciasto wyjdzie zbyt luźne. Można je zastapić np. migdałami lub drobno posiekanymi owocami kandyzowanymi, można dodać ulubione ziarenka np. zmielony słonecznik lub siemię lniane albo sezam. Można tęż po prostu te 100g podzielić i dać o 50g więcej płatków i o 50g więcej mąki.
UsuńOk, dziękuję bardzo, już się biorę do pieczenia
Usuńproszę się pochwalić na moim fanpageu swoimi ciasteczkami :) będzie mi bardzo miło :)
Usuń