Kisiel z mango i zielonej herbaty




Kisiel to jeden z najprostszych deserów i nie mam tu wcale na myśli gotowego produktu z torebki, ale taki zrobiony domowym sposobem. Można go zrobić zarówno ze świeżych owoców jak i mrożonych.  Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Daje szerokie możliwości smakowe,  i ma jeszcze tę zaletę w stosunku do gotowego produktu, że możemy go dosłodzić wg uznania. Tym razem wykorzystałam mango i połączyłam go z intensywną w smaku i zapachu zieloną herbatą oraz  cytryną.


Kisiel z mango i zielonej herbaty

Składniki na 3 porcje:
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 saszetka zielonej herbaty z dodatkiem suszonej skórki cytrynowej
  • 250ml gorącej wody
  • sok z jednej cytryny
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50ml zimnej wody

Zalać herbatę gorącą wodą (najlepsza temp. to 80-90°C) i zostawić na 5 minut aby naciągnęła.
Obrać mango i odkroić miąższ od pestki. Jedną czwartą miąższu pokroić w drobna kostkę, a pozostały zmiksować.
Wlać do rondla mus z mango i napar z zielonej herbaty. Dodać pokrojone w kostkę owoce, cukier i sok z cytryny. Wymieszać, postawić na gazie i podgrzewać do zagotowania. Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Wlać do gotującej masy i energicznie wymieszać. Ponownie zagotować. Rozlać do szklaneczek.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

  1. Ależ pomysłowe:) mmm... zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam przedwczoraj - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Znalazłam ten przepis szukając czegoś z zielona herbatą i napewno się skuszę <3

    Sometimes my-klik!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam na moim blogu :) Cieszę się, że ten przepis przypadł Ci do gustu :) Mam nadzieję, że się nie zawiedziesz :)

      Usuń
  4. co się stało z cytryną ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagubiła się gdzieś, ale już się odnalazła. Dziękuję za wyłapanie błędu :)

      Usuń