Kruche babeczki z kremem mascarpone i borówkami





          Nie wiem czy zauważyliście, ale ostatnio preferuję drobne wypieki. Nie chcę się w poście za bardzo rozpieszczać. Przygotowuję zazwyczaj tylko tyle ile potrzeba na niedzielę do popołudniowej kawy z rodziną. Kruche babeczki jak najbardziej tutaj pasują. Takie małe co nieco w sam raz na dwa kęsy. Z kremem mascarpone i borówkami smakują znakomicie.




Kruche babeczki z kremem mascarpone 
i borówkami - przepis
Składniki na 20szt.

Ciasto:
  • 250g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 70g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • dodatkowo masło do smarowania foremek

Wysypać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Przy pomocy siekaczki lub noża posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Dodać cukier i żółtka. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. 
Wysmarować dokładnie foremki roztopionym masłem. Ja to robię małym pędzelkiem, takim jakiego używają dzieci do malowania farbami. 
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić nimi foremki. Piec 15min w temp. 190°C. Wyjąć zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i wystudzić.


Krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 75g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka waniliowego cukru pudru 

Serek mascarpone wymieszać z jogurtem i cukrem pudrem. Przełożyć do worka cukierniczego. Wyciskać porcje kremu do każdej babeczki. 

Do dekoracji:
  • 125g jagód lub borówek amerykańskich
  • świeże listki melisy 

Opłukać na sicie pod bieżącą wodą borówki.  Zostawić aby obeschły. Udekorować nimi babeczki. Ozdobić świeżymi listkami melisy.

Smacznego :)
Aronia




COMMENTS

2 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ