Migdałowo-morelowe ciasteczka owsiane





Obiecałam co prawda, że następne ciasteczka owsiane będą z daktylami, ale muszę niestety najpierw spożytkować spory zapas migdałów i suszonych moreli jaki mi został po świętach. Ale co się odwlecze to nie uciecze. Przyjdzie i na nie pora. Migdałowo-morelowe też smakują znakomicie. Tym razem zmniejszyłam nieco ilość cukru, zastępując go częściowo miodem.


Migdałowo-morelowe ciasteczka owsiane

Składniki na ok. 25 szt.
  • 150g miękkiego masła
  • 200g mąki
  • 200g zmielonych płatków owsianych górskich
  • 50g białego cukru
  • 50g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g posiekanych migdałów bez skórki
  • 100g pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli

Utrzeć miękkie masło na puch z miodem. Dodać połowę białego cukru i jajko. Ucierać ok. 5 minut. Cały czas ucierając dosypywać stopniowo pozostały cukier biały, trzcinowy i waniliowy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi płatkami. Wsypać do masy i całość wymieszać. Na końcu wsypać posiekane migdały i morele i jeszcze raz krótko wymieszać.

Nabierać porcje ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Dobrze się przy  tym sprawdza mała łyżka do lodów, ciasteczka wychodzą równej wielkości. Układać na blasze wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia w odstępach ok. 3cm bo ciasteczka trochę się powiększą w trakcie pieczenia.  Każde ciasteczko lekko spłaszczyć. Piec ok. 15 minut w temp. 180°C.
Ciasteczka powinny lekko się przyrumienić. Zostawić na blasze do wystudzenia. Przechowywać w metalowym pudełku.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. ja ci chetnie z tymi morelami pomoge, bo bardzo lubie :)
    A ciacha wygladaja smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię suszone morele ;)
    Szczególnie w ciasteczkach muszą smakować pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam w połowie ten sam problem. Po świętach została mi spora siatka moreli które muszę jakoś spożytkować. Chętnie zamienię je na takie pyszne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń