Wytrawny shortbread ze słonecznikiem




Shortbread to tradycyjny szkocki deser zbliżony fakturą do kruchych ciastek, składający się z masła, cukru i mąki. Zazwyczaj jest to maka pszenna z dodatkiem mąki kukurydzianej lub ryżowej. Ponieważ ostatnio dużo było na blogu słodkich wypieków, przygotowałam go w wersji wytrawnej z dodatkiem suszonego rozmarynu i startego parmezanu, a wierzch posypałam pestkami słonecznika. Jest doskonałym dodatkiem do białego wytrawnego wina, można go też zabrać ze sobą na piknik.


Wytrawny shortbread ze słonecznikiem

Składniki: Tortownica śr. 20cm
  • 125g masła
  • 100g mąki pszennej
  • 30g mąki ryżowej
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 białko

Wymieszać oba rodzaje mąki z solą, rozmarynem i startym parmezanem. Dodać miękkie masło i wyrabiać mikserem, aż składniki połączą się w kulę.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do ciasto, rozpłaszczyć je tak aby równomiernie pokryło dno. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Ostrym nożem pociąć je na osiem trójkątów. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać pestkami słonecznika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzić w tortownicy. Delikatnie wyjąć i pociąć wg zaznaczonych wcześniej linii.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. uwielbiam shortbread, a ten wyjątkowo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń