Sernik kawowy na zimno z likierem Baileys



Przyszła wreszcie pora by również i na moim blogu pojawił się sernik kawowy z dodatkiem likieru Baileys, chociaż jak na taką wielką miłośniczkę kawy jak ja  to aż dziw, że dopiero teraz. Wcale to jednak nie oznacza, że go nie robiłam, wręcz przeciwnie, ale wiecie jak to jest.
Nie zawsze uda się zrobić zdjęcia  bo albo światło jest nie odpowiednie, albo wcześniej zniknie w jakiś „tajemniczych” okolicznościach i nie ma co fotografować. Tym razem udało się wszystko w porę złapać i oto jest. Zrobiłam go w mojej ulubionej wersji na zimno na kawowo-kakaowym spodzie z czekoladowo-kawową polewą.


Sernik kawowy na zimno z likierem Baileys
Składniki: tortownica śr. 24cm

Biszkopt na spód:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia

Ubić jajka z cukrem i gorącą wodą na puszysty kogel-mogel. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, kawą rozpuszczalną i kakao. Przesiać do masy żółtkowej i delikatnie połączyć trzepaczką rózgową.
Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Upieczony biszkopt wystudzić w formie.

Masa serowa:
  • 600g serka śmietankowego z wiaderka
  • 250ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 130ml likieru Baileys
  • 4 łyżeczki żelatyny +50ml zimnej wody

Śmietankę włożyć do zamrażarki na 15 minut, a następnie ubić na sztywno.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i likier kawowy. Delikatnie wszystko wymieszać. Dwie łyżki masy połączyć z rozpuszczoną żelatyną i wlać do masy serowej. Ponownie dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać na upieczony i wystudzony biszkopt. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa się ścięła.

Polewa:
  • 200ml śmietanki kremowej 30%tł.
  • 165g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka żelatyny + 20ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Zagotować śmietankę z łyżeczką kawy. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę deserową. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Wystudzić i wylać na masę serową.

Dekoracja:
  • 25g białej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki

Roztopić białą czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Zrobić z niej kilka kleksów na polewie, a następnie wykałaczką rozprowadzić robiąc esy floresy.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

7 komentarze:

  1. Wygląda po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglada! Chetnie ukroilabym sobie kawaleczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to byłoby dość trudne bowiem nic już z niego nie zostało

      Usuń
  3. wygląda uroczo :) i tak równooo- mi nigdy nie wychodzą równe warstwy ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż mam powiedzieć, lata treningu. Z czasem i Tobie wszystko będzie wychodzić równo. Wierzę mocno, że Ci się uda.Powodzenia.

      Usuń
  4. Serniki z Baileysem są dla mnie najsmaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń