Przyszła wreszcie pora by również i na moim blogu pojawił się sernik kawowy z dodatkiem likieru Baileys, chociaż jak na taką wielką miłośniczkę kawy jak ja to aż dziw, że dopiero teraz. Wcale to jednak nie oznacza, że go nie robiłam, wręcz przeciwnie, ale wiecie jak to jest.
Nie zawsze uda się zrobić zdjęcia bo albo światło jest nie odpowiednie, albo wcześniej zniknie w jakiś „tajemniczych” okolicznościach i nie ma co fotografować. Tym razem udało się wszystko w porę złapać i oto jest. Zrobiłam go w mojej ulubionej wersji na zimno na kawowo-kakaowym spodzie z czekoladowo-kawową polewą.
Sernik kawowy na zimno z likierem Baileys-przepis
Składniki: tortownica śr. 24cm
Biszkopt na spód:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta proszku do pieczenia
Ubić jajka z cukrem i gorącą wodą na puszysty kogel-mogel. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, kawą rozpuszczalną i kakao. Przesiać do masy żółtkowej i delikatnie połączyć trzepaczką rózgową.
Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Upieczony biszkopt wystudzić w formie.
Masa serowa:
- 600g serka śmietankowego z wiaderka
- 250ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 130ml likieru Baileys
- 4 łyżeczki żelatyny +50ml zimnej wody
Śmietankę włożyć do zamrażarki na 15 minut, a następnie ubić na sztywno.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i likier kawowy. Delikatnie wszystko wymieszać. Dwie łyżki masy połączyć z rozpuszczoną żelatyną i wlać do masy serowej. Ponownie dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać na upieczony i wystudzony biszkopt. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa się ścięła.
- 200ml śmietanki kremowej 30%tł.
- 165g czekolady deserowej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka żelatyny + 20ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Zagotować śmietankę z łyżeczką kawy. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę deserową. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Wystudzić i wylać na masę serową.
- 25g białej czekolady
- 1 łyżka śmietanki
Roztopić białą czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Zrobić z niej kilka kleksów na polewie, a następnie wykałaczką rozprowadzić robiąc esy floresy.
Sernik kawowy na zimno z likierem Baileys-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Wygląda po prostu obłędnie!
OdpowiedzUsuńDzięki Angie
UsuńCudnie wyglada! Chetnie ukroilabym sobie kawaleczek :)
OdpowiedzUsuńto byłoby dość trudne bowiem nic już z niego nie zostało
Usuńwygląda uroczo :) i tak równooo- mi nigdy nie wychodzą równe warstwy ;/
OdpowiedzUsuńno cóż mam powiedzieć, lata treningu. Z czasem i Tobie wszystko będzie wychodzić równo. Wierzę mocno, że Ci się uda.Powodzenia.
UsuńSerniki z Baileysem są dla mnie najsmaczniejsze:)
OdpowiedzUsuń