Chałka drożdżowa z makiem





             Bardzo łatwa do zrobienia, niezbyt słodka chałka.  Zaplatana jak warkocz z trzech wałków. Poradzą sobie z nią nawet osoby początkujące  w świecie wypieków. U nas taka chałka znika błyskawicznie zaraz jak tylko lekko przestygnie. Uwielbiam ją zajdać posmarowaną grubą warstwą masełka. Do tego aromtyczna kawa z mlekiem i nic mi więcej nie trzeba. Tak, to prawda nie wymagam wiele od życia. Cieszę się takimi właśnie chwilami. Czasem chciałabym aby trwały jak najdłużej. Ta chałka, moja kawa, ja i chwile błogiej ciszy. Zanim chłopcy wpadną z hukiem do kuchni i zaczną skarżyć  się na siebie, jeden przez drugiego. Mamo a on mnie nazwał........ Mamo a on mi popsuł... itd.



Chałka drożdżowa z makiem-przepis

Składniki na dwie chałki:
  • 670g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 50g stopionego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100g cukru
  • 0,5  łyżeczki soli

W pierwszej kolejności należy przygotować zaczyn.  W garnuszku utrzeć  drożdże z 1 łyżeczką cukru. Dodać 1,5 łyżki mąki i 3-4 łyżki letniego mleka i dokładnie wymieszać. Zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu. Zostawić do wyrośnięcia.
Roztapić masło w rondelku  i zostawić do przestudzenia.

Do dzieży miksera wlać letnie mleko i stopione masło. Dodać  sól, przesianą mąkę, jajko, żółtka i pozostały cukier. Wlać  wyrośnięty zaczyn. Wyrabić na gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką matę i lekko odgazować. Podzielić na   pół, a każdą połowę na trzy części. Z każdej z nich uformować wałek długości ok. 35cm . Trzy wałki ułożyć równolegle blisko siebie. Mocno zlepić na jednym końcu i upleść dość ścisły warkocz. Końce mocno zlepić. Z pozostałych trzech wałków ulpleść drugą chałkę.  Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć suchą ściereczką i zostawić na godzinę, żeby nieco podrosły. 

Do smarowania:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki suchego maku

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suchym makiem. Piec 35 -40 minut. Żeby się zanadto nie przyrumieniły można po upływie 25 minut przykryć je folią aluminiową. Gorące chałki po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kracie kuchennej.

Wpis zawiera lokowanie produktu.

COMMENTS

4 komentarze:

  1. mmm.. no już sama perspektywa chałki świeżej domowej.. ach, kusi niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chałka prezentuje się wspaniale, bardzo apetycznie :)
    Lista zwycięzców zabawy Upiecz Smakowity Chleb pojawi się u nas na blogu 13 czerwca.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam po nominację do: http://anulekkkk.blox.pl/2013/06/Nominacja-do-Liebster-Blog.html A chałka wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za nominację i miłe słowa

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ