Bardzo łatwa do zrobienia, niezbyt słodka chałka. Zaplatana jak warkocz z trzech wałków. Poradzą sobie z nią nawet osoby początkujące w świecie wypieków. U nas taka chałka znika błyskawicznie zaraz jak tylko lekko przestygnie. Uwielbiam ją zajdać posmarowaną grubą warstwą masełka. Do tego aromtyczna kawa z mlekiem i nic mi więcej nie trzeba. Tak, to prawda nie wymagam wiele od życia. Cieszę się takimi właśnie chwilami. Czasem chciałabym aby trwały jak najdłużej. Ta chałka, moja kawa, ja i chwile błogiej ciszy. Zanim chłopcy wpadną z hukiem do kuchni i zaczną skarżyć się na siebie, jeden przez drugiego. Mamo a on mnie nazwał........ Mamo a on mi popsuł... itd.
Chałka drożdżowa z makiem-przepis
Składniki na dwie chałki:
- 670g mąki
- 25g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 50g stopionego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100g cukru
- 0,5 łyżeczki soli
W pierwszej kolejności należy przygotować zaczyn. W garnuszku utrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru. Dodać 1,5 łyżki mąki i 3-4 łyżki letniego mleka i dokładnie wymieszać. Zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu. Zostawić do wyrośnięcia.
Roztapić masło w rondelku i zostawić do przestudzenia.
Do dzieży miksera wlać letnie mleko i stopione masło. Dodać sól, przesianą mąkę, jajko, żółtka i pozostały cukier. Wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrabić na gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką matę i lekko odgazować. Podzielić na pół, a każdą połowę na trzy części. Z każdej z nich uformować wałek długości ok. 35cm . Trzy wałki ułożyć równolegle blisko siebie. Mocno zlepić na jednym końcu i upleść dość ścisły warkocz. Końce mocno zlepić. Z pozostałych trzech wałków ulpleść drugą chałkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć suchą ściereczką i zostawić na godzinę, żeby nieco podrosły.
Do smarowania:
- 1 jajko
- 2 łyżki suchego maku
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suchym makiem. Piec 35 -40 minut. Żeby
się zanadto nie przyrumieniły można po upływie 25 minut przykryć je
folią aluminiową. Gorące chałki po wyjęciu z piekarnika wystudzić na
kracie kuchennej.
Wpis zawiera lokowanie produktu.
Chałka drożdżowa z makiem-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
mmm.. no już sama perspektywa chałki świeżej domowej.. ach, kusi niesamowicie!
OdpowiedzUsuńChałka prezentuje się wspaniale, bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńLista zwycięzców zabawy Upiecz Smakowity Chleb pojawi się u nas na blogu 13 czerwca.
Pozdrowienia!
Zapraszam po nominację do: http://anulekkkk.blox.pl/2013/06/Nominacja-do-Liebster-Blog.html A chałka wygląda super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za nominację i miłe słowa
OdpowiedzUsuń