Deser kajmakowo-bananowy





Nie wiem dlaczego ale najlepsze desery zawsze wychodzą mi  przez przypadek. Tak było i tym razem. Robiłam porządek w lodówce i znalazłam tam trochę masy krówkowej. Rozejrzałam się dokoła i znalazłam jeszcze banana i śmietankę. Chwilę pomyślałam jak by to połączyć i powstał pyszny deser. Nie będę ukrywać, jak dla mnie, dość słodki ale czasem można zapomnieć na chwilę o kaloriach.

Deser kajmakowo-bananowy

Składniki na 2 porcje: 
  • 150g masy krówkowej
  • 1 banan
  • 250ml śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + 40ml zimnej wody
  • 70g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka likieru Baileys
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Śmietankę włożyć  do zamrażarki na 20 minut, aby się dobrze schłodziła, a następnie ubić na sztywno. 
Żelatynę zalać  zimną wodą i zostawić na 10 minut do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Banana obrać i pokroić w plasterki.
Masę krówkową utrzeć mikserem dodając 70g ubitej śmietany. Następnie wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszaną wcześniej z 2 łyżeczkami masy dla zredukowania temperatury, i dokładnie wymieszać. Przelać do dwóch pucharków. Cztery plasterki banana odłożyć do dekoracji, a resztę wcisnąć równomiernie do masy.
Pozostałą śmietanę połączyć z jogurtem greckim, cukrem pudrem i likierem Baileys. Dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków na masę krówkową. Udekorować plasterkami banana i posypać kawą rozpuszczalną.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

6 komentarze:

  1. To sposób na szybkie zasłodzenie :) Słodka rozpusta na jakieś słoneczne popołudnie - czemu nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu nie samymi lodami człowiek żyje

      Usuń
  2. Cudownie wygląda :) Porywam pucharek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. po prostu cudny,aż mi ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, cudny deser dziękuję za dodanie przepisu do akcji:)

    OdpowiedzUsuń