Drożdżowe babeczki bakaliowe




Żeby nam się truskawki za bardzo nie przejadły wczoraj upiekłam babeczki drożdżowe z bakaliami. Ciasto na nie jest z dużą ilością masła i żółtek, dzięki czemu ma ładny żółty kolor i jest wilgotne, nawet na drugi dzień. Dodałam do niego gotowej mieszanki bakaliowej takiej jak do keksu tylko drobniej ją pokroiłam. Upiekłam je w formie do muffinek, używając dużych papilotek w kształcie kwiatu znacznie głębszych od standardowych foremek.


Drożdżowe babeczki bakaliowe
(inspiracja - "Świąteczne wypieki" Regine Stroner)

Składniki na 12 szt.
  • 500g mąki
  • 1 torebka suszonych drożdży
  • 100g cukru
  • 200g miękkiego masła
  • 125ml letniego mleka
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki mieszanki bakaliowej
  • cukier puder do posypania.

Przesiać mąkę do miski. Dodać cukier, sól, suszone drożdże, mleko, miękkie masło i żółtka. Wyrobić mikserem na gładkie, plastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Bakalie pokroić w drobną kostkę.
Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją dużymi papilotkami.

Do wyrośniętego ciasta dodać bakalie i jeszcze raz krótko wyrobić. Rozłożyć do 12 papilotek. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na godzinę aby podrosły. Piec w temp. 180°C przez 25 minut.
Wystudzić na kracie kuchennej. Zimne posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

10 komentarze:

  1. Wyglądają naprawdę pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie truskawki jeszcze się nie przejadły, ale Twoje babeczki chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas to tylko taka chwilowa przerwa, bo za chwilę będziemy mieć własne z działki

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne i taaakie puszyste! Muszą nieziemsko smakować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie puchate, musiały pachnieć cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak je piekłam zapach roznosił się w całym domu

      Usuń
  6. Zapach na pewno oszołamiający-

    OdpowiedzUsuń
  7. a swieze drozdze to ile musze dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zwykle na pół kilo mąki daję 25g świeżych drożdży :)

      Usuń