Fusilli w sosie serowym z brokułami i szynką włoską



Pomysł na ten szybki i smaczny obiad wypatrzyłam w gazecie z programem TV. Troszkę go zmieniłam, bo nie przepadam za sosem śmietanowym. Użyłam więc zamiast śmietany serka śmietankowego, który jest bardziej wyrazisty w smaku. Efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył i na pewno jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu, zwłaszcza latem gdy nie lubię za długo stać przy kuchence.


Fusilli w sosie serowym z brokułem
i szynką włoską

Składniki dla 2 osób:
  • 250g makaronu fusilli 
  • 4 plastry szynki włoskiej
  • 6 suszonych pomidorów
  • ćwierć brokułu
  • 100g serka śmietankowego (użyłam „Twój smak”)
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Plastry szynki i suszone pomidory pokroić w paski. Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 3-4 minuty. Odcedzić.

Rozgrzać na patelni oliwę i delikatnie podsmażyć pokrojoną szynkę. Dodać serek i rozprowadzić go 2-3 łyżkami wody. Dokładnie wymieszać aby nasz sos nie miał grudek i podgrzewać go 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

Odcedzony makaron przełożyć do miski. Wlać sos i dokładnie wymieszać. Dodać suszone  pomidory i różyczki brokułowe Ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać startym parmezanem.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze: