Kakaowa rolada poziomkowa



Kakaowa rolada poziomkowa









   
        Wiem, że niełatwo je zdobyć. Ja wykorzystałam te z własnego ogródka, ale jeśli ktoś nie ma, może zastąpić je truskawkami. Rolada na pewno nic na tym nie straci. Połączenie aromatycznych poziomek z kakaowym biszkoptem i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i kisielu dało pyszny efekt końcowy. Spróbujcie koniecznie. Pamiętajcie jednak, że poziomki są bardzo delikatne i nietrwałe. Nie należy ich moczyć w wodzie. Ja myję je na sicie, które zanurzam w naczyniu z wodą i delikatnie nim poruszam, aby ziarnka piasku opadły na dno naczynia. Potem rozkładam je na papierowym ręczniku kuchennym i suszę.


Kakaowa rolada poziomkowa
Kakaowa rolada poziomkowa - przepis
Składniki:

Biszkopt:
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 100g cukru pudru
  • 75g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 25g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dużą prostokątną blachę, wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puszysty krem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaać do masy żółtkowej. Delikatnie połączyć. Wsypać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową. Rozsmarować ciasto na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 12 minut. 

Czystą, suchą ściereczkę posypać cukrem pudrem. Wyłożyć na nią upieczony biszkopt. Usunąć papier do pieczenia i zwinąć ciasno biszkopt razem ze ściereczką. Odłożyć do wystudzenia.

Krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 250g poziomek 
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru 
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny + 25 ml zimnej wody

Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki dżemu poziomkowego ew. truskawkowego
  • 50g poziomek 
  • cukier puder do posypania

Opłukać poziomki. Odłożyć 50g a resztę wsypać do rondla i wlać połowę wody. Całość zmiksować. Postawić na gazie, dodać cukier i podgrzewać do zagotowania. Mąkę ziemniaczana rozmieszać z pozostałą wodą i wlać do gotującej się masy. Szybko wymieszać aby nie utworzyły się nam kłaczki. Zestawić z ognia i wystudzić, od czasu do czasu mieszając, by zapobiec powstaniu kożucha. 

Żelatynę zalać zimną woda i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Utrzeć serek mascarpone dodając po łyżce zimny kisiel. Żelatynę połączyć z dwoma łyżkami kremu i wlać do masy. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około pół godziny aby masa nieco stężała.
Rozwinąć biszkopt i posmarować go najpierw cieniutką warstwą dżemu, a następnie równomiernie pokryć tężejącą masą. Rozsypać na niej resztę poziomek i zwinąć ciasno w rulon. Wstawić do lodówki aby krem dobrze się ścisnął, najlepiej na noc. Przed podaniem posypać wierzch rolady cukrem pudrem.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

21 komentarze:

  1. Uwielbiam roladę ta wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rolada prezentuje się pięknie:) Ukłony również dla fotografa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie piękna! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji, która jest jednocześnie konkursem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie wiedziałam. To może jeszcze coś upiekę.

      Usuń
  4. Poziomki inaczej smakują niż truskawy i warto je mieć w ogródku. Pysznie się prezentuje Twoja rolada :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie tak, ja mam akurat sporo tych krzaczków, szkoda tylko, że są takie nietrwałe

      Usuń
  5. ale pyszności i te poziomki mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja uwielbiam poziomki! Szkoda, że tak trudno je dostać... Rolada pierwszorzędna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas zrobienie czegoś z poziomkami jest niemożliwe..znikają zanim zdążę się zastanowić, co by tu upiec. :c

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie. Pięknie zakręcona ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczna! Niebo w gębie, marzenie i brak słów z zachwytu....
    Milego weekendu Ci życzę!
    Świetny blog. Będę wpadać. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. To prawda, że poziomki ciężko znaleźć. Uwielbiam takie rolady, najlepiej wspominam taką z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. co za piękna rolada!
    mam na nią ochotę. smak poziomek przywodzi mi na myśl lato. słoneczne i przyjemne.
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. dziękuję. Mnie poziomki zawsze kojarzą się z wyprawami do lasu. Jak się je znalazło to zawsze była wielka frajda.

    OdpowiedzUsuń
  13. Beautiful and delicious looking roulade!
    And the photo is great

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj, zapraszam do mnie po odbiór nagrody w konkursie "Owoce z sadu i działki" :) http://www.bistromama.pl/2013/07/rozwiazanie-konkursu-owoce-z-sadu-i.html

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ