Przekładaniec truskawkowy z grysikiem





To już moje trzecie takie przekładane ciasto z dodatkiem kaszy manny. Na blogu jest już malinowe i porzeczkowe, teraz przyszła kolej na truskawkowe. Za każdym razem coś jednak zmieniam w przepisie, i nie chodzi tu tylko o rodzaj owoców. W poprzednich ciastach czekoladowa warstwa była głównie na bazie grysiku, przez co jak dla mnie była zbyt ścisła i kleista. Postanowiłam to zmienić i przygotowałam ją na bazie budyniu czekoladowego, a kasza manna jest tu tylko można by rzec zagęstnikiem. Jak dla mnie ta zamiana wyszła na dobre. Jedyny minus to ten, że herbatniki trochę bardziej rozmiękają, zwłaszcza jak ciasto dłużej postoi. Na szczęście u nas się to nie zdarza, bo chłopcy wręcz połykają to ciasto bez względu na rodzaj owoców.


Przekładaniec truskawkowy z grysikiem
Składniki: prostokątna blacha o wym. 18x30cm

Warstwa I
  • 500ml mleka
  • 125g masła
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru
  • 1/4 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:
  • 4 opakowania herbatników Petit-Beurre po 100g każde

Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Rozłożyć na dnie warstwę herbatników. U mnie wyszło 18szt. (6x3).
Wlać do rondla 400ml mleka. Dodać masło i cukier. Podgrzewać na małym palniku do zagotowania. Od czasu do czasu zamieszać trzepaczką rózgową, żeby się nie przypaliło. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszany proszek budyniowy, a następnie wsypać cienkim strumieniem kaszę manną, cały czas mieszając trzepaczką aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty aż masa zgęstnieje. Zestawić garnek z ognia i wylać gorącą masę na herbatniki. Wyrównać powierzchnię i ułożyć drugą warstwę herbatników. Przykryć deseczką i obciążyć, aby masa się wyrównała i nie było w niej wolnych przestrzeni. Zostawić do wystudzenia.

Warstwa II
  • 500g truskawek
  • 400ml wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej 

Umyć truskawki, usunąć szypułki  i osączyć. Zmiksować blenderem. Dolać 350ml wody i wsypać cukier. Gdyby musu wyszło mniej, można dolać więcej wody tak aby w sumie było 700ml płynu. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Skrobię kukurydzianą wymieszać z wodą (50ml) i wylać cienkim strumieniem do gotującej się masy, cały czas mieszając, żeby nie powstały kłaczki. Gotować jeszcze ok. 2min. Zestawić i wylać gorącą masę na herbatniki. Zostawić w temp. pokojowej do wystudzenia.

Warstwa III
  • 500ml śmietanki kremowej o zaw. tłuszczu 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 250ml gorącej wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny +50ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną przegotowaną wodą  i odstawić na 5-10 minut aby napęczniała, a następnia podgrzać do rozpuszczenia. 
Dobrze schłodzoną śmietanę (20 minut w zamrażarce) ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Cały czas mieszając wlać  cienkim strumieniem do ubitej na sztywno śmietany tężejącą galaretkę, a następnie rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać i  wylać na mus truskawkowy. Wstawić na noc do lodówki, aby ciasto dobrze stężało. 

Dekoracja
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 250ml gorącej wody
  • 2 łyżki bitej śmietany

Galaretkę zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia. Przestudzoną galaretkę wylać do formy na mini muffinki i wstawić do lodówki. Na drugi dzień pokroić ciasto na kwadraty i udekorować krążkami z galaretki i bitą śmietaną.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

13 komentarze:

  1. Piękne ciasto i śliczne zdjęcia!!

    OdpowiedzUsuń
  2. :D Jeśli smakuje tak dobrze ja wygląda, to musi być pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam smakuje bardzo, dlatego ciągle wymyślam jego inne wersje

      Usuń
  3. anielskieprzysmaki.pl-poproszę kawałek.piękne ciacho.Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile serca i pasji w tym deserze :) Śliczny, aż szkoda jeść :)
    Dziekuję za dodanie przepisu do akcji :) Pozdrawiam!
    beatriczenkiczen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast skrobi kukurydzianej można użyc skrobi ziemniaczanej? A jeśli tak, to czy w takiej samej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze robię ze skrobią kukurydzianą, ale można też z ziemniaczaną. Ile dokładnie to nie powiem. Myślę, że to powinna być podobna ilość. Ja sugerowałabym dodawanie rozmieszanej skrobi na raty i patrzyła jak to wygląda po zagotowaniu. Generalnie masa powinna być gęsta (nieco bardziej niż budyń), ale trzeba pamiętać, że jak wystygnie to jeszcze trochę bardziej zgęstnieje.

      Usuń
  6. Zrobiłam. Mąka ziemniaczana idealnie się nadała - masa po zastygnięciu dała się kroić ale nie była twarda. Troszkę zmieniłam proporcje, ponieważ robiłam w większej formie. Pyszne ciasto. Chętnie powtórzę je z innymi owocami.
    Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację i bardzo się cieszę, że wszystko dobrze poszło. smakowało.

      Usuń
  7. Niesamowite! Wygląda pysznie, idealne warstwy i idealny kawałek ciasta :) Zdjęcie bardzo ładne.Zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne ciasto! Idzie do kolejki "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń