Rolada biszkoptowa z truskawkami i pistacjami




Kolejna propozycja ciasta z truskawkami i obiecuję, że na tym nie koniec. Staram się maksymalnie wykorzystać tak krótko trwający sezon na te pyszne i zdrowe owoce. Można z nich wyczarować tyle pyszności. W planach mam jeszcze co najmniej jeden tort, może jakieś muffinki albo tarteletki i coś do picia. Nie wiem tylko czy uda mi się to wszystko zrealizować, ale mimo to zapraszam do zaglądania tutaj i dzielenia się uwagami. Dziś zapraszam na delikatną roladę z truskawkami i pistacjami.

Rolada biszkoptowa z truskawkami i pistacjami
Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy żółtkowej. Wsypać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową. Przelać ciasto na papier do pieczenia, wyrównać i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12 minut. 
Czystą, suchą ściereczkę posypać cukrem pudrem. Przełożyć na nią upieczony biszkopt. Usunąć papier do pieczenia i zwinąć ciasno biszkopt razem ze ściereczką. Odłożyć do wystudzenia. 

Nadzienie:
  • 250g serka mascarpone
  • 250ml śmietanki kremowej 30%tł.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny + 20ml zimnej wody
  • 300g truskawek
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego

Truskawki  umyć, osączyć i mniej więcej połowę pokroić na ćwiartki. 
Żelatynę zalać zimną wodą i gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę (20min w zamrażarce) ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wymieszać  serek mascarpone z ubitą śmietaną i przestudzoną żelatyną.
Rozwinąć zimny biszkopt. Pomarować cieniutką warstwą dżemu truskawkowego, a następnie rozsmarować na nim masę śmietanowo-serową. Na jednym końcu ułożyć rząd całych, niezbyt dużych truskawek, a na pozostałej jego części rozsypać pokrojone owoce. Zwinąć ciasno, zaczynając od tej strony, gdzie ułożone są truskawki.

Dekoracja:
  • 250ml śmietanki 30%tł.
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanych pistacji

Ubić wcześniej schłodzoną śmietankę na sztywno,  dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Obłożyc nią wierzch rolady. Na całej powierzchni zrobić widelcem delikatne żłobienia. Górę posypć posiekanymi pistacjami. 

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

9 komentarze:

  1. Przecudna..ostatnio kuzynka też robiła roladę, nie wiedziałam, że do takich cud używa się ściereczki... Muszę wypróbować..
    Dziękuję za udział w Akcji Desery z Kremówką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon krótki, ale za to jak pyszny :) Rolada wygląda przepysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, i na pewno tak smakuje... Uwielbiam pistacje ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze

    OdpowiedzUsuń
  5. Na przepis trafiłam przypadkiem szukając ciasta biszkoptowego z truskawkami. Przypadek okazał się wyśmienity. Bardzo dziękuję jego autorce Pozdrawiam Karina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuje za skorzystanie z mojego przepisu. Cieszę się bardzo, że smakowało. Ciasto biszkoptowe z truskawkami też jest na blogu. Także polecam.

      Usuń