Sernik z truskawkami





Ten  niezbyt słodki sernik na kruchym spodzie z dodatkiem otrąb owsianych jest dość ścisły i swoją strukturą  przypomina trochę sernik krakowski. Po upieczeniu ma równą, gładką powierzchnię doskonałą do dekoracji. Idealnie się kroi na porcje.


Sernik z truskawkami
Składniki: tortownica o śr. 22cm

Ciasto na spód:
  • 150g mąki
  • 25g zmielonych otrąb owsianych
  • 100g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duże żółtko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dno tortownicy w której będziemy piec ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wymieszać mąkę z otrębami  i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kaszy. Następnie dodać cukier i żółtko. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na placek o średnicy równej dnu tortownicy i przenieść do formy, lub po prostu wylepić dno tortownicy ciastem, co jest znacznie prostsze. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wstawić ciasto i piec 15 minut. Wyjąć ciasto, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150°C.

Masa serowa:
  • 650g serka śmietankowego z wiaderka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 50g stopionego masła
  • 2 białka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii

Utrzeć w robocie kuchennym lub mikserze ser z cukrem przez około 2 minuty. Dodać białka i jajko, mąkę, przestudzone stopione masło i ekstrakt waniliowy. Wszystko zmiksować na gładką masę. Wylać ją na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić czy wierzch sernika jest suchy w dotyku. Sernik  wystudzić przez 15 minut w tortownicy, a następnie oddzielić delikatnie nożem brzeg sernika od ścianki tortownicy i zdjąć obręcz.

Dekoracja:
  • 300g świeżych truskawek
  • pół opakowania galaretki truskawkowej
  • 125ml gorącej wody

Galaretkę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Zostawić do wystudzenia.
Opłukać truskawki i przełożyć na sito do odcieknięcia.
Truskawki pokroić na plasterki i ułożyć w formie płatków kwiatu na wierzchu dobrze wystudzonego sernika zaczynając od zewnętrznej krawędzi do środka. Posmarowć delikatnie pędzelkiem maczanym w tężejącej galaretce. Wstawić do lodówki, aby galaretka dobrze się ścięła.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

11 komentarze:

  1. Rzeczywiście idealnie równiutki :) Uwielbiam te ciężkie, wilgotne serniki, jak dla mnie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można kawałeczek? :P Bo sernik wygląda rewelacyjnie !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, ale tylko wirtualnie, bo nie został nawet okruszek

      Usuń
  3. Wygląda cudownie - ten kontrast kolorystyczny urzeka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie ten serniczek!:-) Pięknie te truskawki ułożyłaś:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bombowa sprawa + świetne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  6. jedno słowo tylko mam na ten sernik: boski!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wszystkie przemiłe komentarze, ale chyba jesteście dla mnie zbyt łaskawe

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny wprost nie mogę się napatrzeć :D czekam na ocenę http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/strawberry-cheesecake-serniczki.html

    OdpowiedzUsuń