Tort pomarańczowo-truskawkowy





     Trochę nietypowe połączenie smaków, które niedawno odkryłam i które mnie osobiście bardzo odpowiada. Szczególnie dobrze komponuje się tu likier pomarańczowy, którym skropione są blaty biszkoptowe  z rozsmarowanym na nich dżemem truskawkowym. Tort nieco słodszy od innych moich wypieków, ale chyba właśnie taki powinien być.



Tort pomarańczowo-truskawkowy-przepis
Składniki: tortownica śr. 26cm

Biszkopt:
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 100g cukru
  • 100g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 6 łyżek likieru pomarańczowego
  • 6 łyżek dżemu truskawkowego

Żółtka i 1 całe jajko utrzeć z połową cukru na puszysty kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać pozostały cukier i dalej ubijać aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Dodać ją do masy żółtkowej i delikatnie połączyć trzepaczką rózgową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Ponownie wszystko ostrożnie wymieszać i przelać  do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić na kracie kuchennej. Zimny przeciąć w poziomie na dwa krążki. Nasączyć je likierem pomarańczowym i posmarować dżemem truskawkowym.

Krem budyniowy:

Ugotować  budyń wg przepisu na opakowaniu, dodając 3 łyżki cukru zamiast dwóch. Wystudzić mieszając od czasu do czasu aby nie utworzył się kożuch.
Utrzeć miękkie masło dodając po łyżce zimny budyń. Na koniec wlać ekstrakt pomarańczowy i jeszcze chwilę ucierać do połączenia składników.

Dekoracja:
  • 400g truskawek
  • 1 pomarańcza
  • 250ml śmietanki o zawartości tłuszczu minimum 30% 
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 250ml gorącej wody

Galaretkę zalać 250ml gorącej wody i dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Opłukać truskawki i osączyć na sicie. Wyfiletować pomarańczę, wycinając cząstki spomiędzy białych błon.

Zapiąć  obręcz wokół spodniego blatu.  Posmarować go  połową kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem odwracająć go tak aby strona posmarowana dżemem dotykała kremu. Rozsmarowac na nim pozostały kremem budyniowy. Wygładzić powierzchnię i wstawić na godzinę do lodówki.

Na stężały krem wylać 2/3 tężejącej galaretki i ułożyłć połówki truskawek stroną przeciętą do góry. Pomiędzy nie włożyć cząstki pomarańczy. Owoce posmarować cieniutko pozostałą galaretką. Ja robiłam to spodem łyżeczki maczanej w galaretce (nie polecam używania do tego celu pędzelka silikonowego). Tort ponownie wstawić do lodówki na pół godziny, żeby galaretka się ścięła.

Śmietankę włożyć do zamrażarki na 20 minut, po czym ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i ozdobić  maleńkimi rozetkami bok tortu.
Do czasu podania trzymać w lodówce.
Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

13 komentarze:

  1. Piękny. Jak misternie wykonany. Bardzo efektowny .

    OdpowiedzUsuń
  2. CUDOWNY TORT!Jestem pod wrażeniem :)

    Miłego wieczoru,

    A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie pięknie wykończony!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały, zazdroszczę precyzji:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za wszystkie pochwały

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam mam pytanie gdzie podziało się jajko, bo w przepisie wymienione jest 3 żółtka, 3 białka i 1 jajko? Rozumiem, że biszkopt ma być z 4 jajek (oddzielnie żółtka i białka). Ciasto wygląda bajecznie. Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przepraszam, ale jajko się zgubiło po drodze. Ubijamy je razem z żółtkami. Już poprawiłam w opisie. Dziękuje za wyłapanie błędu. Jakoś to tak jest, że własne błędy trudno jest zauważyć, chociaż, zawsze czytam posty ze dwa razy zanim je opublikuję.
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. Wygląda rewelacyjnie, dekoracja perfekcyjna!

    OdpowiedzUsuń

  8. Wygląda zjawiskowo, wszystko idealnie dopracowane, a ten kawałek jaki równiusieńki - jestem pod wrażeniem, melanż truskawki i pomarańczy jest mi zupełnie obcy, więc muszę się mu bliżej przyjrzeć - serdecznie pozdrawiam i gratuluję pasji :)))

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ