Będąc dziś na targu skusiłam się na truskawki. Niestety znowu mocno się zawiodłam na sprzedawcy. Jak zwykle na wierzchu to i owszem były ładne, ale na dnie to już niestety było gorzej. Udało mi się jednak przygotować z nich dekorację do sernika i zrobić pyszny deser na obiad. Połączyłam je z bitą śmietaną i bezami. Miałam co prawda ochotę dosypać jeszcze trochę startej gorzkiej czekolady, ale ostatecznie się powstrzymałam. I chyba słusznie. Moje bezy były domowej produkcji, ale te ze sklepu też mogą być. Polecam ten niezwykle prosty i szybki deser.
Składniki na 4 porcje:
- 200g truskawek
- 250ml śmietanki 30%tł.
- 1 łyżeczka waniliowego cukru pudru
- 20 bez
Śmietankę włożyć na 20 minut do zamrażarki aby się dobrze schłodziła. W tym czasie umyć, truskawki, usunąć szypułki, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Przelać śmietankę do wysokiego naczynia i ubić mikserem ustawionym na drugim poziomie obrotów. Gdy na śmietanie zaczną się tworzyć wyraźne kręgi, zmniejszyć obroty na jedynkę i dalej ubijać dopóki śmietanka nie będzie odpowiednio sztywna. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Przygotować 4 pucharki. Na dno każdego włożyć po dwie pokruszone bezy. Na bezy rozłożyć połowę pokrojonych truskawek i przykryć warstwą bitej śmietany. Następnie wyłożyć resztę truskawek, zostawiając trochę do dekoracji i ponownie przykryć warstwą bitej śmietany. Wierzch udekorować pozostałymi bezami i kawałkami truskawek
Truskawki z bitą śmietaną i bezami-podobne przepisy
> Deser jogurtowy z truskawkami i czekoladą> Charlotte z truskawkami
> Pijane truskawki
> Truskawkowe tiramisu w wersji lihgt
> Kisiel truskawkowy
Smacznego :)
Aronia
banalny deser, ale wygląda tak pięknie..
OdpowiedzUsuńBajeczny i niebiański deser :)
OdpowiedzUsuńBezy, truskawki, śmietanka... Tercet idealny :) Ostatnio robiłam Pavlova z truskawkami i kremem.. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :) Pozdrawiam
beatriczenkiczen.blogspot.com