Ciasto biszkoptowe z owocami lata


Ciasto biszkoptowe z owocami lata



     Szkoda, że konkurs z olejem rzepakowym dziś się kończy. Mam jeszcze tyle ciekawych pomysłów, których nie zdążyłam zrealizować, bo nagły wyjazd nieco pokrzyżował moje plany.  To nie znaczy oczywiście, że takie ciasta nie będą się już pojawiały na blogu. Będą,  jedno już się nawet chłodzi w lodówce, więc wkrótce go opublikuję. Były już ciasta ucierane, drożdżowe, półkruche, czas więc na ciasto biszkoptowe. Najczęściej piecze się je na bazie jajek, cukru i mąki. Ja czasem dodawałam też do nich stopione masło. W dzisiejszym przepisie zastąpiłam je olejem rzepakowym, głównie żeby sprawdzić te opcję. Ciasto wyszło puszyste i wilgotne, więc jak ktoś nie używa masła to taki biszkopt jest właśnie dla niego. Kremowa masa to bita śmietana z jogurtem greckim a do tego cała masa pysznych owoców: jagód, malin i porzeczek.


Ciasto biszkoptowe z owocami lata

Ciasto biszkoptowe z owocami lata-przepis
Składniki: okrągła forma do tarty o śr. 28cm z wgłębieniem w dnie wokół ścianki

Biszkopt: 
  • 125g mąki pszennej 
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 120g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy.  Ubijać do momentu gdy na pianie zostawać będą wyraźne ślady. Wówczas dodać żółtka i delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową. Wsypać przesianą mąkę, i ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać by nie zniszczyć struktury biszkoptu. Wlać olej rzepakowy i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Formę do ciasta posmarować pędzelkiem maczanym w oleju i wysypać dokładnie kaszką manną. Przelać do niej ciasto. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C  na 30 minut. Upieczony biszkopt od razu wyjąć  na kratę kuchenną i zostawić do ostudzenia.

Masa śmietanowo-jogurtowa :
  • 500g jagód, porzeczek i malin
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 125ml gęstego jogurtu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przebrać i myć owoce. Rozłożyć na papierowym ręczniku do osuszenia.  
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania  1,5 łyżki cukru pudru. Dodać jogurt i delikatnie połączyć składniki. 
Żelatynę zalać  2 łyżkami soku cytrynowego i 1łyżką wrzącej wody. Zostawić na 5 minut do napęcznienia, a następnie  podgrzać do rozpuszczenia. Dwie łyżki płynnej żelatyny połączyć z 1 łyżką masy śmietanowo-jogurtowej dla wyrównania temperatury, a następnie wlać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać. 
Przełożyć krem na upieczony biszkopt. Rozłożyć  na nim owoce. Pozostałą żelatynę wymieszać  z 1/2 łyżki cukru pudru i posmarować nią delikatnie owoce aby dłużej zachowały świeży wygląd. Wstawić do lodówki aby ciasto stężało.
Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ