Koktajl porzeczkowo-jagodowy




Ten koktajl popijaliśmy zajadając wczorajsze pełnoziarniste ciasto. Pasował do niego idealnie. Ponieważ porzeczki zawierają dość twarde pestki, najpierw je zmiksowałam dodając źródlanej wody i przetarłam przez sito. Jeśli komuś nie przeszkadzają może z tego zrezygnować. Mleko proponuję dodawać stopniowo po łyżce, aż do uzyskania zadowalającego nas poziomu słodyczy. Ja robiłam go głównie z myślą o chłopcach, więc zrobiłam nieco słodszy. Lato to najlepszy okres do przygotowywania takich owocowych koktajli. Korzystajmy więc z tego, że owoców mamy teraz pod dostatkiem.


Koktajl porzeczkowo-jagodowy

Składniki na 2 szklaneczki:
  • 100g czerwonych porzeczek
  • 100g jagód
  • 1/4 szklanki źródlanej wody
  • 200g jogurtu greckiego
  • 50g (3 łyżki) skondensowanego mleka słodzonego

Owoce przebrać i umyć pod bieżącą wodą na sicie, każde osobno. Zostawić do odsączenia. 
Porzeczki zmiksować ze źródlaną wodą. Przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Przelać powstały mus porzeczkowy do wysokiego naczynia. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Rozlać do szklanek i udekorować listkami porzeczek.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

  1. mniam:)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszny mmmm...

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń