Tę roladę wymyśliłam sobie dość dawno i czekałam cierpliwie na pojawienie się świeżych malin. Pomyślałam też, że o wiele ładniej by wyglądała gdyby ciasto miało biały kolor, a nie żółty. Zrobiłam więc biszkopt tylko z samych białek. Udało się. Trzeba go tylko pilnować podczas pieczenia, żeby nam się nie przyrumienił.
Rolada malinowa na białkach - przepis
Składniki:
Biszkopt:
- 6 białek jaj
- 6 płaskich łyżek cukru
- 6 łyżek mąki (100g)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitej piany. Na koniec wlać olej rzepakowy i rum i ponownie delikatnie wymieszać tym razem trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C – biszkopt nie powinien się przyrumienić! Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwinąć w rulon razem ze ściereczką.
Krem:
- 200g malin
- 25g skrobi kukurydzianej
- 100ml zimnej wody
- 2,5 łyżki cukru
- 250g serka mascarpone
- 150g jogurtu greckiego
- 2 łyżki zgęszczonego mleka słodzonego
- 2,5 łyżeczki żelatyny + 30ml zimnej wody
Z malin, skrobi kukurydzianej, cukru i wody ugotować gęsty kisiel. W tym celu rozdrobnić maliny blenderem na pulpę i przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Uzyskany mus przelać do rondla. Dodać cukier i podgrzać do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozmieszać w 100ml zimnej wody i wlać cienkim strumieniem do gotującej się masy cały czas mieszając, aby nie powstały kłaczki. Gdy masa zgęstnieje zdjąć ją z ognia i zastawić do wystudzenia. Od czasu do czasu zamieszać, żeby na powierzchni nie utworzył się kożuch.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Utrzeć serek mascarpone z jogurtem greckim i mlekiem zagęszczonym. Następnie cały czas ucierając dodawać po łyżce kisiel malinowy. Przestudzoną żelatynę wymieszać najpierw z 1 łyżką kremu dla wyrównania temperatury i dopiero dodać do pozostałej masy. Dokładnie wymieszać i zostawić na ok. 10 minut, dopóki masa nie zacznie tężeć. Inaczej będzie trudno zwinąć roladę.
Rozwinąć ściereczkę z biszkoptem i pokryć jej wewnętrzną powierzchnię tężejącą masą. Delikatnie zwinąć, przełożyć na półmisek i wstawić do lodówki na 2- 3godziny do stężenia. W przypadku dłuższego czasu chłodzenia, należy przykryć roladę kawałkiem foli spożywczej aby ciasto nie obeschło po wierzchu.
Dekoracja:
- 250ml śmietanki kremowej 30%tł.
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- świeże maliny
- listki melisy
Śmietankę wstawić na 15 minut do zamrażarki aby dobrze się schłodziła. Przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Pokryć nią całą powierzchnię rolady. Udekorować świeżymi malinami i listkami melisy.
Smacznego :)
Aronia
Wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńGratuluje ! Świetny blog : przepisy i zdjęcia !
OdpowiedzUsuńDziękuję
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś ochoty na taką :) pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńzachęcam do zrobienia, nie jest trudna
UsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńa czym można zastąpić mąkę kukur.?
OdpowiedzUsuńSkrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią (mąką) ziemniaczaną. Myślę, że 1 płaska łyżka powinna wystarczyć. Masa powinna być gęstsza od budyniu. Gdyby to było za mało i masa wyszła nieco rzadsza to proszę później dodać trochę więcej żelatyny do kremu. Powodzenia.
UsuńNie wiem , co do kisielu.Ma być w proszku czy ugotowany?Ilka
UsuńPisząc kisiel mam na myśli te masę przygotowaną z malin, wody, cukru i skrobi kukurydzianej. Poprawiłam w opisie aby było bardziej czytelnie.
Usuńja dopiero dzis trafilam na ten przepis-zrobilam i super rolada-co prawda z innym przelozeniem ale samo ciasto jest ok
UsuńCieszę się :)
UsuńMniam pięknie wygląda 😊
OdpowiedzUsuń