Rolada malinowa na białkach



Rolada malinowa na białkach





         
     Tę roladę wymyśliłam sobie dość dawno i czekałam cierpliwie na pojawienie się świeżych malin. Pomyślałam też, że o wiele ładniej by wyglądała  gdyby ciasto miało biały kolor, a nie żółty. Zrobiłam więc biszkopt tylko z samych białek. Udało się. Trzeba go tylko pilnować podczas pieczenia, żeby nam się nie przyrumienił.


Rolada malinowa na białkach

Rolada malinowa na białkach - przepis
Składniki:

Biszkopt:
  • 6 białek jaj
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki (100g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ubić  białka ze szczyptą soli  i cukrem na sztywno. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitej piany. Na koniec wlać  olej rzepakowy i rum i ponownie delikatnie wymieszać tym razem trzepaczką rózgową.  Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C – biszkopt nie powinien się przyrumienić! Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwinąć w rulon razem ze ściereczką.

Krem:

  • 200g malin
  • 25g skrobi kukurydzianej
  • 100ml zimnej wody
  • 2,5 łyżki cukru
  • 250g serka mascarpone
  • 150g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki zgęszczonego mleka słodzonego 
  • 2,5 łyżeczki żelatyny + 30ml zimnej wody

Z malin,  skrobi kukurydzianej, cukru i wody ugotować gęsty kisiel. W tym celu rozdrobnić maliny blenderem na pulpę i przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Uzyskany mus przelać do rondla. Dodać cukier i podgrzać do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozmieszać w 100ml zimnej wody i wlać cienkim strumieniem do gotującej się masy cały czas mieszając, aby nie powstały kłaczki. Gdy masa zgęstnieje zdjąć ją z ognia i zastawić do wystudzenia. Od czasu do czasu zamieszać, żeby na powierzchni nie utworzył się kożuch.

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Utrzeć serek mascarpone z jogurtem greckim i mlekiem zagęszczonym. Następnie cały czas ucierając dodawać po łyżce kisiel  malinowy. Przestudzoną żelatynę wymieszać najpierw z  1 łyżką kremu dla wyrównania temperatury i dopiero dodać do pozostałej masy. Dokładnie wymieszać  i zostawić na ok. 10 minut, dopóki masa nie zacznie tężeć. Inaczej będzie  trudno zwinąć roladę. 

Rozwinąć ściereczkę z biszkoptem i pokryć jej wewnętrzną powierzchnię tężejącą masą. Delikatnie zwinąć, przełożyć na półmisek i wstawić do lodówki na 2- 3godziny do stężenia. W przypadku dłuższego czasu chłodzenia, należy przykryć roladę kawałkiem foli spożywczej aby ciasto nie obeschło po wierzchu.

Dekoracja:

  • 250ml śmietanki kremowej 30%tł.
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • świeże maliny
  • listki melisy

Śmietankę wstawić na 15 minut do zamrażarki aby dobrze się schłodziła. Przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Pokryć nią całą powierzchnię rolady. Udekorować świeżymi malinami i listkami melisy.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

13 komentarze:

  1. Gratuluje ! Świetny blog : przepisy i zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi narobiłaś ochoty na taką :) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. a czym można zastąpić mąkę kukur.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią (mąką) ziemniaczaną. Myślę, że 1 płaska łyżka powinna wystarczyć. Masa powinna być gęstsza od budyniu. Gdyby to było za mało i masa wyszła nieco rzadsza to proszę później dodać trochę więcej żelatyny do kremu. Powodzenia.

      Usuń
    2. Nie wiem , co do kisielu.Ma być w proszku czy ugotowany?Ilka

      Usuń
    3. Pisząc kisiel mam na myśli te masę przygotowaną z malin, wody, cukru i skrobi kukurydzianej. Poprawiłam w opisie aby było bardziej czytelnie.

      Usuń
    4. ja dopiero dzis trafilam na ten przepis-zrobilam i super rolada-co prawda z innym przelozeniem ale samo ciasto jest ok

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ