Sernik truskawkowy na zimno




Do zrobienia tego sernika zainspirował mnie przepis z „Małej Cukierenki”. Wyglądał tak pięknie i apetycznie, że koniecznie musiałam go wypróbować . Dokonałam jednak w nim pewnych zmian, tak aby bardziej dostosować do własnych upodobań kulinarnych. Przede wszystkim zmieniłam spód sernika z „ciasteczkowego” na pieczony kruchy spód z otrębami. Zmniejszyłam też nieco ilość cukru i zamiast jogurtu użyłam serka mascarpone. Serniczek  fantastyczny, wszystkim bardzo smakował, i co ciekawe większość osób zwróciła uwagę właśnie na ten pieczony spód z otrębami. Polecam bardzo ten przepis, choć nie wiem czy w tym sezonie uda się jeszcze kupić ładne Truskawki. U mnie na  krzaczkach jeszcze jest trochę owoców.


Sernik truskawkowy na zimno
Składniki: tortownica śr. 22cm

Kruche ciasto na spód:
  • 150g mąki
  • 25g zmielonych otrąb owsianych
  • 100g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duże żółtko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dno tortownicy w której będziemy piec ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wymieszać mąkę z otrębami  i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kaszy. Następnie dodać cukier i żółtko. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na placek o średnicy równej dnu tortownicy i przenieść do formy, lub po prostu wylepić dno tortownicy ciastem, co jest znacznie prostsze. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wstawić ciasto i piec 20 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w tortownicy.

Masa serowa:
  • 400g serka śmietankowego z wiaderka
  • 250g serka mascarpone
  • 125g cukru pudru
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 150g zmiksowanych truskawek
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 75ml zimnej wody
  • 250g pokrojonych truskawek

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na ok. 5 minut, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Serek śmietankowy przełożyć do dużej miski. Dodać serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Utrzeć na gładką masę. Wlać mus ze zmiksowanych truskawek i delikatnie połączyć  z masą serową. Przestudzoną  żelatynę najpierw wymieszać z 2 łyżkami masy  dla wyrównania temperatury i dopiero dodać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać  łyżką lub  szpatułką i odstawić na ok. 10 minut. Gdy masa zacznie tężeć dodać pokrojone truskawki, wymieszać i wylać na upieczony kruchy spód. Wstawić na godzinę do lodówki.

Polewa truskawkowa:
  • 350g zmiksowanych truskawek
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na ok. 5 minut, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Zmiksowane truskawki dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i przestudzoną żelatyną. Wylać  na zastygnięty sernik i ponownie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa dobrze stężała.

Dekoracja:
  • 100ml  śmietany kremówki o zaw. 36%tł.
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 3truskawki
  • świeże listki melisy cytrynowej

Nożem oddzielić ciasto od ścianek tortownicy i delikatnie wyjąć.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i udekorować sernik. Ozdabić cząstkami truskawek i świeżymi listkami melisy.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

5 komentarze:

  1. Wspaniały sernik,tez bym się skusiła na kawałek ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycający :) Idealny na letnie przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny, i ja muszę dołączyć do cukierenki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wygląda idealnie! :) Dziękuję za zgłoszenie do truskawkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń