Tort czekoladowo-truskawkowy




W tym torcie zrezygnowałam z klasycznego biszkoptu i zastąpiłam go ciastem na bazie oleju rzepakowego, który jest bezzapachowy i neutralny w smaku. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i się nie kruszy, a po nasączeniu ponczem staje się mięciutkie, pulchne i delikatne. Olej ten wykorzystałam również do przygotowania polewy czekoladowej. Jest ona bardziej płynna i lepiej się rozprowadza na torcie. Możemy także nałożyć ją dość cienką warstwą. Trzeba tylko później przy krojeniu zanurzać nóż w gorącej wodzie. I choć na pierwszy rzut oka może  się wydawać, że tort jest skomplikowany to w rzeczywistości tak nie jest. Jeszcze jedna uwaga tort jest dość wysoki i potrzebna będzie nam obręcz o wysokości co najmniej 8cm.
Przygotowałam go w ramach konkursu "Blogerzy kochają olej rzepakowy.


Tort czekoladowo-truskawkowy
Składniki: tortownica śr. 24cm

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 200g mąki tortowej
  • 30g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g oleju rzepakowego
  • 70g gorzkiej czekolady o zaw. kakao min. 60%
  • 60ml chudego mleka
  • 60ml wrzącej wody

Do rondelka wlać olej, mleko i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą.
Oddzielić żółtka od białek i utrzeć je z cukrem i wrzącą wodą na puszysty krem. Cały czas ucierając na wolnych obrotach miksera dodać najpierw roztopioną czekoladę, a następnie wsypać w dwóch trzech porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszać do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie z nią połączyć przy pomocy trzepaczki rózgowej lub szpatułki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić przez 15 minut w formie, następnie odpiąć obręcz i przełożyć ciasto na kratę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Następnie ściąć wierzch ciasta, który jest twardy (dzieci zjedzą go z wielkim apetytem) i przekroić ciasto w poziomie na trzy części. 

Poncz do nasączenia:
  • 75ml likieru cytrynowego
  • 75ml wody
  • 50ml syropu truskawkowego

Wymieszać wszystkie składniki ponczu. Wokół spodniego blatu zapiąć obręcz do tortów, a wokół dwóch pozostałych robimy wysoką na 3cm obręcz z pasków folii aluminiowej. Każdy blat nasączamy ponczem.

Masa truskawkowa:
  • 750g truskawek
  • 300ml wody
  • 75g cukru
  • 90g skrobi kukurydzianej

Truskawki zmiksować w blenderze i przelać mus do rondla. Wsypać cukier i podgrzać do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z wodą i wlać do gotującej masy cały czas energicznie mieszając aby nie powstały nam kłaczki. Można dla pewności zestawić rondel z ognia na ten czas. Gotowć jeszcze 2minuty, chwilę przestudzić i wylać masę równomiernie na przygotowane wcześniej trzy blaty ciasta. Zostawić je do wystudzenia, a gdy osiągną temperaturę pokojową wstawić na pół godziny do lodówki. 

Masa budyniowa:
  • 900ml chudego mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Do rondla wlać 700ml mleka. Wsypać żelatynę, wymieszać  i zostawić na 10 minut aby napęczniała. Następnie postawić rondel na gazie i podgrzewać do zagotowania. Do pozostałego mleka wsypać cukier i proszki budyniowe. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać do  gotującego się mleka i podgrzewać aż masa zgęstnieje. 
Wyjąć blaty z lodówki. Z dwóch blatów zdjąć paski folii aluminiowej. Masę budyniową podzielić na trzy części. Pierwszą wylać na spodni blat umieszczony w tortownicy. Przykryć drugim blatem i wylać drugą porcję masy budyniowej. Przykryć trzecim blatem i wylać ostatnią porcję masy budyniowej. Wystudzić do temp. pokojowej, a następnie wstawić na 2-3 godziny do lodówki. 

Dekoracja:
  • 200g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
  • 40ml oleju rzepakowego
  • 3-4 łyżki domowej konfitury truskawkowej
  • posypka czekoladowa
  • świeże truskawki
  • czekoladowe ozdoby
  • świeże listki mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki żelatyny
  • pół łyżeczki cukru pudru

Gdy masa dobrze zastygnie zdjąć obręcz i pokryć całą powierzchnię tortu cieniutką warstwą konfitury truskawkowej, aby polewa czekoladowa lepiej się trzymała.
Czekoladę roztapić razem z olejem w kąpieli wodnej i pokryć nią wierzch i boki tortu. Bok tortu obsypa do połowy wysokości posypką czekoladową (trzeba to robić szybko bo na zimnym torcie polewa szybko zastyga). Udekorujemy połówkami truskawek, czekoladowymi ozdobami i świeżymi listkami mięty. 
Żelatynę namoczyć w soku cytrynowym. Dodać cukier puder i podgrzewać do rozpuszczenia.
Małym pędzelkiem  posmarować truskawki aby dłużej zachowały świeżość.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

11 komentarze:

  1. Idealne połączenie smakowe :) Wyglada cudownie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny tort :) Smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie idealne warstwy :) Rewelacyjnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie wygląda w przekroju:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda superowo!! Idealnie łączą się kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O wow! Obłęd! Szukałam jakiegoś tortu na oleju rzepakowym właśnie, bo mam w domu osoby z wysokim cholesterolem, a szykuje nam się rodzinna uroczystość i chciałam, żeby też mogli się zajadać tortem (a jak wiadomo, olej rzepakowy cholesterol obniża, w przeciwieństwie do masła) :) Dziękuję za przepis, zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, że nie ma komentarza, że ktoś zrobił i że smakował...

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam na bazie tego przepisu tylko ciasto - czekoladowe. Wykorzystałam je do zrobienia tortu czekoladowego dla córki. Konsumentami były dzieci w wieku 3-6 lat - smakowało :) Z podanych proporcji ciasta wyszły mi, po przekrojeniu dwa blaty (tortownica średnicy 16 i 22 cm - piekłam już dwa razy to ciasto). Ciasto jest bardzo smaczne, wg mnie trochę suche - za każdym razem ponczowałam je, raz sokiem wiśniowym a drugim razem mocną herbatą z cytryną. Ciasto z każdym dniem było coraz smaczniejsze, jakby dojrzewało. Polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

  9. Tort prezentuje się niezwykle wytwornie :)))

    OdpowiedzUsuń