Kiszone ogórki



To jest coś czego nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Wszyscy je uwielbiamy, więc co roku robię około 40 litrowych słoików. Piwnicę mam zimną, nie ma zatem problemu z przechowaniem, a zimą to doskonałe źródło witaminy C. Nie będę się tu rozpisywać  na temat samego procesu i surowca, bo o tym co się powinno wiedzieć o kiszeniu ogórków można przeczytać tutaj, podam tylko przepis.


Kiszone ogórki

Składniki:
  • 2,5kg ogórków
  • 6 szklanek zimnej wody
  • 2 łyżki stołowe soli
  • nasiona i łodygi kopru
  • korzeń chrzanu
  • czosnek
  • liście czarnej porzeczki 
  • liście wiśni
  • ziarna gorczycy

Zdrowe, jędrne i niezbyt duże ogórki myjemy bardzo dokładnie, najlepiej szorstką gąbką. Słoje i wieczka także dokładnie myjemy i wyparzamy.  Na dno każdego słoja wrzucamy kawałek korzenia chrzanu wielkości 3 zapałek, 2 duże ząbki czosnku, 1 kwiatostan kopru i połamane łodygi, po 1 liściu czarnej porzeczki i wiśni oraz kilka ziaren gorczycy. Następnie dobierając ogórki wg wielkości ustawiamy je pionowo w słojach, dosyć ciasno tak, aby nie wypływały  uważając przy tym aby ich nie zgnieść. 
Mieszamy wodę z solą i wypełniamy zalewą słoje tak aby ogórki były nią całkowicie zakryte i żeby do górnej krawędzi słoja zostało ok. 2cm wolnej przestrzeni. Wycieramy do sucha krawędź słoika i szczelnie zamykamy. Przez dwa dni trzymamy w temp. pokojowej, a następnie wynosimy do chłodnej piwnicy. Dobrze ukiszone ogórki możemy tam przechowywać do wiosny, a nawet dłużej. W celu zwiększenia trwałości można je po ukiszeniu poddać kilkuminutowej pasteryzacji, mają one jednak wówczas nieco niższą wartość odżywczą.


Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. U mnie też już ogórki zakiszone, sporo zapasów w tym roku narobiłam;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również, już mi brakuje miejsca w spiżarni a przecież jeszcze będą jabłka, śliwki, papryka, kapusta. Nie wiem gdzie to wszystko zmieszczę:)

      Usuń
  2. Jak ja zazdroszcze wszystkim, ktorzy posiadaja piwnice/spizarnie. Uwielbiamy ogorki kiszone i moze kiedys uda mi sie wyprobowac Twoj przepis).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonale rozumiem Twój ból, bo też miałam w swoim życiu okres bez spiżarni. Życzę zatem z całego serca abyś stała się jej posiadaczką jak najszybciej. Pozdrawiam:)

      Usuń