Sezon na wiśnie powoli dobiega końca, ale może jeszcze uda się je gdzieś kupić. Jeśli nie to przepis przyda się w przyszłym roku. Szczerze jednak zachęcam do poszukiwań bo tarta jest naprawdę pyszna. U mnie jeszcze trochę owoców zachowało się na drzewie bo jest szczelnie owinięte siatką. W pezeciwnym razie już dawno padło by łupem okolicznego ptactwa.
Kruche migdałowe ciasto tym razem wzbogaciłam dodatkiem migdałów podobnie jak słodką bezę na wierzchu. wszystko razem tworzy doskonałą kompozycję, na którą z całą pewnością warto się skusić.
Tarta migdałowo-wiśniowa z bezą-przepis
Składniki: Okrągła forma do tarty śr. 28cm
Nadzienie:
- 1kg dojrzałych wiśni
- 3 łyżki cukru
Umyć wiśnie, osączyć i wydrylować. Przełożyć je do rondla, wsypać 3 łyżki cukru i wymieszać. Zostawić na ok. 2 godziny aby wiśnie puściły sok. Postawić wówczas rondel na gazie i smażyć wiśnie na średnim ogniu przez 10 minut. Zostawić je do wystudzenia w syropie, a następnie odcedzić na sicie.
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru
- 50g zmielonych migdałów
- 1 jajko
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło, zmielone migdały, cukier i jajko. Posiekać wszystko nożem i zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż dno tarty, nawinąć na wałek i przenieść do formy wysmarowanej masłem. Docisnąć do dna i boków formy. Nakłuć widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypać ceramiczne kuleczki (może być też suchy groch). Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut.
Beza:
- 6 białek
- 225g cukru
- 100g zmielonych migdałów
- 2 łyżki mąki pszennej
Ubić schłodzone białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypywać stopniowo cukier, aż powstanie bardzo gęsta, sztywna piana. Wsypać do niej zmielone migdały z mąką i delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temp. do 160°C. Usunąć groch i papier, a na ciasto wyłożyć odsączone wiśnie. Przykryć je masą bezową robiąc łyżką delikatne wgłębienia. Wstawiłam z powrotem do piekarnika na 30 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy beza jest dostatecznie chrupiąca, jeśli nie można ją jeszcze zostawić na 5-10 minut.
Tarta migdałowo-wiśniowa z bezą - podobne przepisy:
> Tarta jabłkowa z bitą śmietaną i sosem karmelowym
> Tarta truskawkowo-bananowa
> Tarta jabłkowa z kawą i cynamonem
> Mini tarty jeżynowe z białą czekoladą
> Mini tary migdałowo-pomarańczowe z gruszkami
> Tarta migdałowa z jagodami
> Mini tarty z jabłkami grójeckimi i trójniakiem
> Galette z jabłkami i żurawiną
> Jesienna tarta jabłkowa z budyniem i masłem orzechowym
> Tarta z jagodami
> Tarta kokosowa ze śliwkami
> Wyśmienita tarta śliwkowa
> Pijana tarta serowa
> Tarta orzechowa z jabłkami
> Tarta malinowo-rabarbarowa
Smacznego :)
Aronia
wiśnie i beza do zdecydowanie dobre połączenie! a w formie tarty jeszcze bardziej kusi :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tak:)
UsuńPoproszę kawałek...dwa kawałki..a co mi tam całą! Pysznie to wygląda, moje ulubione połączenia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do Mnie:
http://simplydelicious.pl
też uwielbiamy tę tartę:) dziękuje za zaproszenie:) pozdrawiam
UsuńSuper połączenie, piękna tarta
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ...
Mniam, super przepis:)
OdpowiedzUsuńhttp://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE
Genialna! Zapraszamy na konkurs: http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńZostał kawałek dla mnie ? :)
OdpowiedzUsuńprzykro mi ale niestety nic już nie zostało:)
Usuńwiśnia i beza, połączenie dla mnie lekko kwaśne i słodkie
OdpowiedzUsuńja takie uwielbiam
Usuń