Dżem mirabelkowy z miętą



Dżem mirabelkowy z miętą

      Pomysł dodania mięty do tego dżemu okazał się być bardzo dobry. Mięta zdecydowanie wyostrzyła jego smak, chociaż nie jest mocno wyczuwalna. Niewtajemniczeni mogą mieć nawet problem z rozpoznaniem tej nuty smakowej. Oczywiście wszystko zależy od tego jak dużo dodamy tej mięty. U mnie to były trzy około dziesięciocentymetrowe gałązki na kilogram owoców. Dżem oprócz interesującego smaku ma ładny jasny kolor zbliżony do morelowego.


Dżem mirabelkowy z miętą

Dżem mirabelkowy z miętą-przepis

Składniki na 4 słoiczki o poj. 340ml każdy
  • 1 kg wypestkowanych mirabelek lub 1,2 kg z pestkami
  • 1 kg cukru żelującego 1:1 „Diamant”
  • sok z 1 cytryny
  • 3 gałązki mięty dł. ok. 10cm
  • 1/5 szklanki wody

Opłukać gałązki mięty i drobno posiekać. Mirabelki przebrać i umyć pod bieżącą wodą. Usunąć pestki i przełożyć do rondla. Wlać wodę i postawić na małym płomyku gazu w celu rozparowania, pamiętając o mieszaniu, żeby nam się nie przypaliły. Odstawić do przestudzenia, a następnie zmiksować aby mieć gładką aksamitną konsystencję. Jeżeli pestki trudno odchodzą to rozparować mirabelki razem z nimi i potem przetrzeć przez sito.  Nie trzeba wówczas ich  miksować. 
Do musu śliwkowego dodać posiekaną miętę, sok z cytryny i zasypać cukrem żelującym. Szczelnie przykryć,  aby nam się nie dostała jakaś muszka owocówka,  i odstawić na 4 godziny. 
Po tym czasie ponownie postawić rondel na małym gazie i podgrzewać do zagotowania. Gotować 4-8 minut cały czas mieszając. Dżem jest gotowy gdy kropla wylana na zimny talerzyk od razu zastyga i się nie rozlewa. Gotowy dżem przełożyć do czystych wyparzonych słoików. Usunąć z krawędzi słoika ewentualne zabrudzenia, wytrzeć do sucha  i mocno zakręcić również suchymi wyparzonymi zakrętkami. Przykryć kocykiem i zostawić do wystudzenia. Zimne słoiki wynieść do spiżarni. 

Dżem mirabelkowy z miętą-podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

6 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. U mnie na drzewach już niestety mirabelek nie ma, ale przepis zapisałam - przyda się w następnym sezonie!

      Usuń
  2. piękny kolorek, z miętą to musi być ciekawy smak

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Kiedy dodaje się miętę ? czy z całą gałozką czy tylko listeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe gałązki drobno posiekać. Dodać razem z cukrem.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ