Kruchy placek waniliowo-kokosowy ze śliwkami





To ciasto to kolejny dowód na to, że najlepsze rzeczy wychodzą przez przypadek. Gdy piekłam tartę kokosową ze śliwkami zostało mi trochę masy. Zagniotłam szybko kruche ciasto, trochę pogłówkowałam i przypomniało mi się ciasto jeżynowe z pianką. Połączyłam te dwa ciasta w jedno i wyszło smaczne soczyste ciasto, w którym śliwki zanurzone są w masie waniliowo-kokosowej. Ma ona zdecydowanie bardziej ściślejszą konsystencję od pianki w wyżej wspomnianym cieście z jeżynami, ale też nie przypomina budyniu. Podobnie jak w nim owoce ukryte są pod kruszonką. Nam bardzo posmakowało to ciasto. Za pierwszym razem wyszło trochę za suche, ale dopracowałam przepis i teraz jest naprawdę pyszne.


Kruchy placek waniliowo-kokosowy ze śliwkami
Składniki na prostokątna blaszkę o wym. 14x28cm

Ciasto:
  • 250g mąki
  • 170g masła
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Wsypać cukier i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie  wymieszać. Dodać żółtko i całe jajko. Zagnieść szybko ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odciąć 1/3, zawinąć w folię i włożyć  do zamrażarki. 
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim dno blaszki.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 20 minut i podpiec na lekko złoty kolor. 

Masa kokosowa:
  • 125ml śmietanki kremowej 30%tł.
  • 1/3 szklanki cukru
  • 125g wiórków kokosowych
  • 1 białko
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 5 łyżek oleju
  • sok z połowy cytryny

Wlać do rondelka śmietankę, wsypać cukier ( odsypać 1 łyżkę do ubicia piany) i podgrzać. Gdy cukier się rozpuści, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i zestawić z ognia. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Dodatkowo:
  • 400g śliwek
  • cukier puder do posypania

Umyć śliwki, przeciąć ostrym nożykiem na pół i usunąć pestki.

Ubić pianę z białka i 1 łyżki cukru. Delikatnie wymieszać z budyniem waniliowym, a następnie z masą kokosową. Na końcu wlać olej i jeszcze raz wszystko wymieszać. Wyłożyć cienką warstwę   na podpieczony spód. Ułożyć na niej połówki śliwek, skórką do góry przykryć pozostałą masą. 
Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na masę. Wstawić ciasto ponownie do piekarnika na ok.40 minut. Wystudzić w blaszce. Zimne posypać  po wierzchu cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

12 komentarze:

  1. ależ cudownie wygląda, ta warstwa śliwek tworzy taką fajną granicę koloru, mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna alternatywa dla ucieranych ciast ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a co z reszta ciasta kruchego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ścieramy je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na masę. Już poprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi:)

      Usuń
  4. Mniam !:) jednak kokos wszędzie pasuje:)) zimne posypujesz cukrem pudrem? u mnie by nie doczekało tego momentu - zjadłabym jeszcze ciepłe:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak piekę to nikogo więcej nie ma w domu, a ja zazwyczaj jestem tak zajęta, że nie mam czasu na podjadanie:)

      Usuń
    2. pięknie wygląda :) a jakie wymiary ma blaszka?

      Usuń
    3. już doczytałam ;)

      Usuń
  5. Blaszka na pewno o wymiarach 14x28, a nie 24x28? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak 14x28cm. Wszystko się zgadza.

      Usuń