Tarta kokosowa ze śliwkami






Sezon przetwórczy w pełni więc wzorem lat ubiegłych całe dni spędzam w kuchni na robieniu kolejnych dżemów i konfitur, a na  pieczenie nie mam zupełnie czasu. W sezonie śliwkowym muszę jednak obowiązkowo chociaż raz  upiec taką tartę, inaczej mój syn by mi nie darował.  Połączenie śliwek i kremu kokosowego tak przypadło mu do gustu, że mógłby ją jeść codziennie. Wszystkich, którzy lubią takie zestawienia serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu.


Tarta kokosowa ze śliwkami
Składniki:okrągła forma do tarty śr. 26cm

Ciasto:
  • 200g mąki pszennej+2 łyżki do podsypywania
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru pudru
  • 4 łyżki zmielonych wiórków kokosowych 
  • 180g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Przesiać na stolnicę oba rodzaje mąki. Wsypać cukier puder. Dodać wiórki kokosowe i wszystko dokładnie  wymieszać. Pokroić  masło w kostkę i rozrzucić na mąkę. Przy użyciu siekaczki połączyć składniki aby miały konsystencję kaszy. Dodać żółtka i całe jajko. Zagnieść szybko ciasto. Powinno być miękkie i luźne. Rozwałkować je i przełożyć do formy. Docisnąć do dna i boków formy. Nadmiar odciąć. Na spód ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i rozsypać ceramiczne kulki. Wstawić na 15 minut do nagrzanego do 180° piekarnika i upiec ciasto  na jasnozłoty kolor. 

Nadzienie:
  • 500g śliwek
  • 75g zmielonych wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 125ml śmietanki kremowej 30%
  • 1 białko
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny

Wlać do rondelka śmietankę, wsypać cukier (1 łyżkę odsypałam do ubicia piany) i podgrzać. Gdy cukier się rozpuści, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i zestawić z ognia. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Umyć śliwki, przeciąć na pół i usunąć pestki.

Ubić pianę z białka i 1 łyżki cukru. Delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, a następnie z masą kokosową.  Przelać ją na podpieczony spód. Ułożyć na niej połówki śliwek i wstawić ciasto do piekarnika na 25 minut. Gotowe posypać  po wierzchu wiórkami kokosowymi dla dekoracji.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

2 komentarze:

  1. Boska... Kremowa, delikatna, kokosowa... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. tarta palce lizać, kokosowa to dla mnie

    OdpowiedzUsuń