Tort stracciatella z malinami





Fantastyczny tort z kawową nutą, i malinami. Najbardziej zachwyciło mnie w nim czekoladowe ciasto, które jest delikatne i wilgotne. W połączeniu z malinami, śmietaną i mascarpone tworzy jak dla mnie kompozycję idealną. Urzekł mnie od pierwszego kęsa. Aby nieco wyostrzyć smak masy dodałam do niej nieco jogurtu greckiego.
Przepis trochę przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z bloga „Z miłości do słodkości”. W oryginale pieczony był w prostokątnej formie. Ja zrobiłam go w tortownicy zmniejszając podane składniki. Ciasto wyrasta z lekką górką, którą należy ściąć po upieczeniu. Jest tak pyszne, że na pewno się nie zmarnuje.


Tort stracciatella z malinami 
(inspiracja)
Składniki na tortownicę o śr. 22cm

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 120g mąki
  • 150g cukru
  • 90g masła
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 45g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki mleka
  • 60g śmietany o zaw. tł. 18%
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody

Roztopić masło z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, kakao, śmietanę i kawę rozpuszczoną w gorącym mleku. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać przesianą  mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą. Jeszcze raz wymieszać, tym razem szpatułką. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165°C na  ok. 40 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien być suchy). Ciasto wystudzić w tortownicy. Zimne wyjąć z tortownicy i ściąć wyrośniętą górkę, a następnie przeciąć w poziomie na dwa krążki.

Masa:
  • 300ml śmietany o zaw. tł. min 30%
  • 250g serka mascarpone z Piątnicy
  • 100g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
  • 270g świeżych malin

Mocno schłodzoną śmietanę (15 minut w zamrażarce) ubić na sztywno.  Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i jogurtem greckim. Cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać stopniowo ubitą śmietanę. Odłożyć 1/3 masy a do pozostałej wsypać startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką. Połowę masy z czekoladą wyłożyć na spodni blat. Rozłożyć maliny, a na nie drugą połowę masy. Przykryć drugim blatem.

Dekoracja:
  • 80g świeżych malin
  • 3 łyżki startej gorzkiej czekolady
  • świeże listki melisy

Odłożoną wcześniej masą posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować malinami, startą czekoladą i świeżymi listkami melisy.


Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

14 komentarze:

  1. piękny tort, z pewnością smaczny

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też ścinane górki z ciast nigdy się nie marnują ;) Uwielbiam połączenie czekolady z malinami, a Twój torcik wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! Równiutki i perfekcyjnie wykończony.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję wszystkim za pozostawione komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Torcik cudny. A jakiej średnicy musi być tortownica? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń