Fantastyczny tort z kawową nutą, i malinami. Najbardziej zachwyciło mnie w nim czekoladowe ciasto, które jest delikatne i wilgotne. W połączeniu z malinami, śmietaną i mascarpone tworzy jak dla mnie kompozycję idealną. Urzekł mnie od pierwszego kęsa. Aby nieco wyostrzyć smak masy dodałam do niej nieco jogurtu greckiego.
Przepis trochę przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z bloga „Z miłości do słodkości”. W oryginale pieczony był w prostokątnej formie. Ja zrobiłam go w tortownicy zmniejszając podane składniki. Ciasto wyrasta z lekką górką, którą należy ściąć po upieczeniu. Jest tak pyszne, że na pewno się nie zmarnuje.
Tort stracciatella z malinami-przepis
(inspiracja)
Składniki na tortownicę o śr. 22cm
Ciasto:
- 3 jajka
- 120g mąki
- 150g cukru
- 90g masła
- 1 pełna łyżka kakao
- 45g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki mleka
- 60g śmietany o zaw. tł. 18%
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
Roztopić masło z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, kakao, śmietanę i kawę rozpuszczoną w gorącym mleku. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą. Jeszcze raz wymieszać, tym razem szpatułką. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165°C na ok. 40 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien być suchy). Ciasto wystudzić w tortownicy. Zimne wyjąć z tortownicy i ściąć wyrośniętą górkę, a następnie przeciąć w poziomie na dwa krążki.
Masa:
- 300ml śmietany o zaw. tł. min 30%
- 250g serka mascarpone z Piątnicy
- 100g jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
- 270g świeżych malin
Mocno schłodzoną śmietanę (15 minut w zamrażarce) ubić na sztywno. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i jogurtem greckim. Cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać stopniowo ubitą śmietanę. Odłożyć 1/3 masy a do pozostałej wsypać startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką. Połowę masy z czekoladą wyłożyć na spodni blat. Rozłożyć maliny, a na nie drugą połowę masy. Przykryć drugim blatem.
Dekoracja:
- 80g świeżych malin
- 3 łyżki startej gorzkiej czekolady
- świeże listki melisy
Odłożoną wcześniej masą posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować malinami, startą czekoladą i świeżymi listkami melisy.
> Tort stracciatella
> Wiśniowe lody stracciatella
> Rolada stracciatella z wiśniami
> Jabłecznik stracciatella
> Sernik stracciatella z wiśniami
> Korzenne crumble wiśniowe z lodami stracciatella
Smacznego :)
Aronia
Idealny tort!
OdpowiedzUsuńBoski:)
OdpowiedzUsuńdla mnie też:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńpiękny tort, z pewnością smaczny
OdpowiedzUsuńoj tak:)
UsuńU mnie też ścinane górki z ciast nigdy się nie marnują ;) Uwielbiam połączenie czekolady z malinami, a Twój torcik wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam to połączenie:)
UsuńJaki piękny i równiutki!
OdpowiedzUsuńPiękny! Równiutki i perfekcyjnie wykończony.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję wszystkim za pozostawione komentarze :)
OdpowiedzUsuńTorcik cudny. A jakiej średnicy musi być tortownica? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtak jak podałam w przepisie 22 cm
Usuń