Gulasz z podgrzybków



Większość osób, które znam zazwyczaj jada grzyby w śmietanie. Ja uwielbiam je w sosie pomidorowym. W towarzystwie  białego wina i czosnku smakują znakomicie. Gulasz ma gładką, aksamitną konsystencję. Jest gęsty i aromatyczny. Zazwyczaj wybieram do niego  same kapelusze takie o średnicy około 3-4cm i nie kroję ich, tylko używam w całości. Najpierw obsmażam je na oleju, a następnie duszę z pozostałymi dodatkami około dwóch godzin bo u mnie w domu grzyby zawsze się długo gotowało.
Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja podałam go z domowym chlebem słonecznikowym. Sezon grzybowy w pełni, zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu. Przygotowałam go w ramach konkursu "„Pudliszki-pomidorowy zawrót głowy”.


Gulasz z podgrzybków

Składniki na dwie porcje:
  • 300g podgrzybków (same kapelusze)
  • 200g dobrej wędzonej szynki gotowanej
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,75 szklanki gorącej wody
  • 3 gałązki  natki pietruszki
  • sól, pieprz

Grzyby czyszczę, myję i osączam na sicie. Rozgrzewam na patelni połowę oleju. Wrzucam kapelusze i krótko  obsmażam. Przekładam do rondla. Rozgrzewam drugą część oleju i przesmażam na nim drobno posiekane: cebule, czosnek i szynkę. Dodaję do grzybów. Wlewam gorącą wodę wsypuję pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Duszę na małym ogniu godzinę. Dodaję przecier pomidorowy,  dwie gałązki natki pietruszki oraz wlewam wino i duszę kolejną godziną. Przed podaniem doprawiam solą i pieprzem. Usuwam natkę pietruszki. Trzecią gałązkę pietruszki siekam drobno i posypuję gulasz.   

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz