Większość osób, które znam zazwyczaj jada grzyby w śmietanie. Ja uwielbiam je w sosie pomidorowym. W towarzystwie białego wina i czosnku smakują znakomicie. Gulasz ma gładką, aksamitną konsystencję. Jest gęsty i aromatyczny. Zazwyczaj wybieram do niego same kapelusze takie o średnicy około 3-4cm i nie kroję ich, tylko używam w całości. Najpierw obsmażam je na oleju, a następnie duszę z pozostałymi dodatkami około dwóch godzin bo u mnie w domu grzyby zawsze się długo gotowało.
Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja podałam go z domowym chlebem słonecznikowym. Sezon grzybowy w pełni, zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu. Przygotowałam go w ramach konkursu "„Pudliszki-pomidorowy zawrót głowy”.
Gulasz z podgrzybków-przepis
Składniki na dwie porcje:
- 300g podgrzybków (same kapelusze)
- 200g dobrej wędzonej szynki gotowanej
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 0,75 szklanki gorącej wody
- 3 gałązki natki pietruszki
- sól, pieprz
Grzyby
czyszczę, myję i osączam na sicie. Rozgrzewam na patelni połowę oleju.
Wrzucam kapelusze i krótko obsmażam. Przekładam do rondla. Rozgrzewam
drugą część oleju i przesmażam na nim drobno posiekane: cebule, czosnek i
szynkę. Dodaję do grzybów. Wlewam gorącą wodę wsypuję pół łyżeczki soli
i szczyptę pieprzu. Duszę na małym ogniu godzinę. Dodaję przecier
pomidorowy, dwie gałązki natki pietruszki oraz wlewam wino i duszę
kolejną godziną. Przed podaniem doprawiam solą i pieprzem. Usuwam natkę
pietruszki. Trzecią gałązkę pietruszki siekam drobno i posypuję gulasz.
Gulasz z podgrzybków-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz