Szarlotka z rodzynkami i serem





Jeszcze jedna szarlotka z przepisu Dr O´etkera. Pachnąca cynamonem na ucieranym cieście z dodatkiem serka śmietankowego. Ja dodałam do ciasta jeszcze 2 łyżki kaszy manny gdyż wyszło dość rzadkie i bałam się, że jabłka opadną na dno. Zmniejszyłam też ilość cukru dodaną do jabłek bo moje były dość słodkie. W sumie wyszło soczyste, aromatyczne ciasto. Polecam dla odmiany jak się komuś znudziły tradycyjne szarlotki.


Szarlotka z rodzynkami i serem
(Źródło – Dr O´etker)
Składniki na tortownicę o śr. 26cm

Ciasto:
  • 60g miękkiego masła lub margaryny
  • 60g cukru
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 250g serka śmietankowego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

Utrzeć miękkie masło z cukrem i serkiem na puch. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Dodać do masy razem z ekstraktem waniliowym i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pokrycie:
  • 1 kg jabłek
  • 120g rodzynek
  • 75g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Dodać cukier, rodzynki i cynamon. Wszystko razem wymieszać. Rozłożyć na przygotowanym cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 minut. Wystudzić w tortownicy ustawionej na kracie kuchennej. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

  1. Nie masz serca ! Ta godzina a Ty takie pyszności wstawiasz :)
    Aż muszę iść po coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, wcześniej nie dało rady:)

      Usuń