Bakaliowa babka makowa





Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez maku na stole. Wszak to symbol płodności i dostatku. Zazwyczaj pojawia sie już w wigilię w postaci klusek z makiem albo pierogów. W święta zazwyczaj królują strucle z makiem. Sa one jednak dość pracochłonne i trudne do upieczenia dla osób mało obeznanych ze sztuką cukierniczą. Alternatywą może być ucierana babka makowa. Prosta do zrobienia, pachnąca pomarańczami z dodatkiem bakalii  na pewno posmakuje biesiadnikom.


Bakaliowa babka makowa 
Składniki na okrągłą formę do babki o średnicy 23cm

Ciasto:
  • 300g mąki
  • 1 szklanka suchego mielonego maku
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 50ml likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g rodzynek
  • 50g zmielonych migdałów
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

Oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wymieszać mąkę z makiem, kakao, proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy żółtkowej cały czas ucierając. Następnie dodać olej oraz likier i dżem pomarańczowy.  Całość dokładnie wymieszać. Wsypać bakalie i ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do cista i ostatni raz delikatnie wymieszać, tym razem szpatułką. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej kaszką manną okrągłej formy na babkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-60 minut. Upieczoną babkę od razu wyjąć z formy na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.

Polewa:
  • 100g czekolady deserowej
  • 65g śmietanki kremowej

Roztopić w kąpieli wodnej połamaną na kawałki czekoladę razem ze śmietanką. Dokładnie wymieszać i polać nią babkę.

Dekoracja:
  • lukier
  • posiekane orzechy włoskie

 Zanim polewa całkowicie zastygnie udekorować lukrem i kawałkami orzechów włoskich 

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

5 komentarze: