Pierniczki śnieżynki



Pierniczki śnieżynki



         
     Idealne ciasto na wszelkiego rodzaju pierniczki. Nie zmienia kształtu podczas pieczenia. Świetnie się wałkuje i wycina z niego różne formy. To moje ulubione ciasto na pierniczki lukrowane. Wieczorem zagniatam, przez noc chłodzę w lodówce, a następnego dnia piekę. Zawsze od razu z podwójnej albo nawet potrójnej porcji. Wieczorami gdy kuchnia opustoszeje zabieram sie za ich lukrowanie. Przepis pochodzi z bloga „Gotowanie cieszy”. Ja poczyniłam w nim tylko kilka drobnych zmian odnośnie ilości przypraw.


Pierniczki śnieżynki

Pierniczki śnieżynki - przepis
(Źródło)
Składniki:

Ciasto:
  • 400g mąki tortowej
  • 170g miodu
  • 120g masła
  • 120g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Podgrzać w rondelku masło z miodem i cukrem, aż do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
Do misy robota wsypać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać żółtko, jajko i roztopione masło z miodem i cukrem. Wszystko dokładnie zagnieść, uformować w kulę, umieścić w naczyniu z pokrywką  i włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkować porcjami ciasto na grubość 2mm i wycinać foremką śnieżynki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 6-7 minut w temp. 180°. Upieczone pierniczki od razu zdejmować na kratę kuchenną. Ostrożnie bo zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie. Nie należy ich jednak piec dłużej bo staną się twarde i niesmaczne.

Lukier:
  • 1 białko
  • 250g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Białko  przeznaczone na lukier ubić na sztywno z połową cukru pudru (jajko wcześniej powinno być dokładnie umyte i sparzone we wrzątku przez 3 sekundy). Następnie dodać sok cytrynowy i wsypać resztę cukru. Ucierałam mikserem, aż powstanie gładki, lśniący lukier. Drugą połowę cukru pudru polecam dodawać stopniowo w zależności od tego jak gęsty chcemy mieć lukier.
Gotowy lukier przełożyć do jednorazowego worka cukierniczego z odciętą końcówką i udekorować pierniczki.
Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

6 komentarze:

  1. Jak oprószone gwiazdkami śniegu-Cudowne ,śliczne,

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do takiego ozdabiania mam 2 lewe ręce , heh ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie należy się poddawać :) trzeba próbować, u mnie też nie od razu tak wychodziło :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ