Pierniczki z nadzieniem śliwkowym w polewie czekoladowej






Znakomite pierniczki. Są mięciutkie zaraz po upieczeniu i zostają takie również po wystygnięciu. Dobre dla spóźnialskich, którzy zapomnieli nastawić wcześniej ciasto. Z pysznym lekko kwaśnym nadzieniem i polewą czekoladowa smakują wybornie. U nas nie został nawet jeden. Jutro będę więc piekła kolejną porcję. Do przełożenia pierniczków użyłam domowej marmolady z mirabelek. Pierniczki najlepiej przechowywać w metalowej puszce.


Pierniczki z nadzieniem śliwkowym w polewie czekoladowej
Składniki na ok. 60szt.

Ciasto:
  • 500g mąki
  • 150g cukru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 200g miodu
  • 100ml mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Roztopić w rondelku miód, masło i cukier. Wsypać cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. 
Do dzieży miksera przesiać mąkę i kakao. Dodać przestudzoną masę miodową, jajko, żółtko i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień wałkować porcjami cisto na oprószonej mąką stolnicy na grubość 3mm. Okrągłą foremką o śr. 5cm wycinać krążki z ciasta. Na jednej połowie krążków umieścić po łyżeczce marmolady i przykryć drugą połową krążków. Lekko docisnąć brzegi, ale nie za mocno. W trakcie pieczenia skleją się bez problemu. Posklejane pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 2,5cm odstępach. Piec 15 minut w temp. 170°. Po upieczeniu od razu przenieść na kratę kuchenną do wystudzenia.

Dodatkowo:
  • 1 słoiczek marmolady z mirabelek lub powideł śliwkowych
  • 3 opakowania ciemnej polewy czekoladowej

Polewę wyjąć z opakowania. Przełożyć do rondelka i roztopić w kąpieli wodnej. Każdy pierniczek zanurzać w polewie, wyjmować widelcem i układać na kawałku folii aluminiowej, żeby polewa zastygła. 

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

5 komentarze:

  1. Uwielbiam te z powidłami śliwkowymi mojej babci ! :)
    Te są bardzo podobne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne, chyba się skuszę i jeszcze dziś zagniotę ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze polecam, są naprawdę pyszne :)

      Usuń
  3. Niezwykle apetyczne te pierniczki - Z tym że Śliwy Węgierki mają inny smak - niż mirabelki - one bardziej tak przypominają morela -Pozdrawiam -

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno zrobię :-) Wyglądają smacznie.

    OdpowiedzUsuń