Potrawka z wieprzowiny, ziemniaków i ciecierzycy



Takie dania mogłabym jeść codziennie. Z dużą ilością warzyw, pożywne i sycące, a co najważniejsze małą ilością garnków do mycia. Wszyscy się najedli do syta, a do umycia była tylko jedna patelnia, deska do krojenia i nóż. Tak lubię.


Potrawka z wieprzowiny, ziemniaków i ciecierzycy

Składniki dla 4 osób:
  • 500g polędwiczek wieprzowych
  • 6 małych cebulek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1kg ziemniaków
  • 1 mała cukinia
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 słoik krojonych pomidorów
  • 0,5 szklanki  przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 75ml białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • pieprz czarny mielony
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól

Dekoracja
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • kilka pomidorków koktajlowych

Polędwiczki pokroić w dużą kostkę. Wymieszać w salaterce 2 łyżki oliwy  z sosem sojowym, włożyć pokrojone polędwiczki, dokładnie wymieszć  i odstawić na 2-3 godziny.
Obrać ziemniaki , opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem  i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Umytą cukinię przeciąć wzdłuż na pól, a następnie pokroić w grube półtalarki. Obrać czosnek i pokroić na cieniutkie plasterki. 
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Wrzucać porcjami zamarynowane polędwiczki i smazyć na  rumiano. Dodać ziemniaki, czosnek i cebulę. Smażyć 5 minut cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą suszonego rozmarynu. Podlać winem, bulionem i sosem pomidorowym. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć płomień i dusić na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po ok. 10 minutach dodać cukinię i ciecierzycę. 
Gotową potrawę udekorować przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i świeżymi gałązkami oregano.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. uwielbiam dania jednogarnkowe, to wygląda obłędnie, na pewno wypróbuiję

    OdpowiedzUsuń