Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami



Mogą być alternatywą dla tradycyjnego karpia na wigilijnym stole. Ja osobiście je wolę z uwagi na to, że mają mniej ości i łatwiej je usunąć. Przesiąknięte aromatem ziół z przepysznymi pieczonymi ziemniaczkami smakują znakomicie, a ich przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu.

Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami

Składniki dla 2 osób:
  • 2 świeże pstrągi
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 dużych ziemniaków do pieczenia
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w ósemki. Wymieszać je z dwoma łyżkami oleju rzepakowego i włożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut. 
Pstrągi sprawić, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą po wierzchu i w środku. 

Farsz:
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • 1 mała cebulka
  • pół cytryny
  • 4 łyżki  wytrawnego wermutu 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Zioła umyć, osączyć i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła wymieszać z cebulą, bułką tartą, wermutem, olejem rzepakowym, sokiem i skórką otartą z cytryny. Doprawiać solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić pstrągi i zaszyć nicią.
Wyjąc ziemniaki z piekarnika. Ułożyć na nich pstrągi. Posmarowć je po wierzchu pozostałym olejem rzepakowym. Przykryć  i wstawić ponownie do piekarnika na 20-25 minut.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz