Sernik „Czarny las”





Zainspirowana tortem Szwarcwaldzkim postanowiłam zrobić sernik w podobnym stylu. Na czekoladowym spodzie nasączonym wiśniówką i wiśniami z tejże naleweczki. Ozdobiony wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekoladowymi. Chociaż spód do sernika jest pieczony to masa jest na zimno z dodatkiem żelatyny.
Często w takich sernikach stosuję dwa rodzaje serów. Zwykły śmietankowy i mascarpone. Tym razem  zamieniłam mascarpone na ricottę i jak dla mnie był to doskonały pomysł. Sernik wyszedł bardzo delikatny w smaku, nie za słodki o aksamitnej konsystencji. Szczerze polecam to połączenie.


Sernik „Czarny las”
Składniki: tortownica o śr. 26cm

Ciasto na spód:
  • 125g masła
  • 100g cukru
  • 100g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 20ml nalewki wiśniowej do nasaczenia upieczonego biszkoptu

Roztopić masło z czekoladą w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Ubić jajka z cukrem do białości. Cały czas ucierając na małych obrotach dodawać kolejno  roztopione masło z czekoladą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy o śr. 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieć w temperaturze 180°C przez 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić je w tortownicy. Zimne skropić nalewką wiśniową. 

Warstwa wiśniowa:
  • 250g odsączonych wiśni z likieru
  • 0,5 szklanki syropu wiśniowego
  • 1 pełna łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 20ml zimnej wody

Wymieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą. Zagotować syrop wiśniowy. Cały czas mieszając wlać do niego rozmieszaną skrobię kukurydzianą. Podgrzewać cały czas mieszając do zgęstnienia. Rozsmarować cienką warstwą na cieście. Rozłożyć odsączone wiśnie z likieru.

Masa serowa:
  • 600g serka śmietankowego z wiaderka 
  • 400g serka ricotta
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku 
  • 50ml zimnej wody 

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Utrzeć serek śmietankowy  z serkiem ricotta i cukrem pudrem. Dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać na wiśnie.  Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Dekoracja:
  • 100g śmietanki kremowej 30%tł.
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków czekoladowych
  • wisienki koktajlowe

Ostrym nożem oddzielić sernik od ścianek  tortownicy. Wyjąć sernik i przełożyć na paterę. 
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając  koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i udekorować sernik. Ozdobić  wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekoladowymi.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

9 komentarze:

  1. Cudowne jak zawsze !
    Nic dodać nic ująć <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. oj chyba kochana nie dałabyś rady :) 26cm średnicy :)

      Usuń
  3. Jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bosko :)
    Twój blog jest nieustającym źródłem inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy skrobię kukurydzianą można zastąpić ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, oczywiście, chociaż ja wolę kukurydzianą bo się tak nie ciągnie jak kisiel

      Usuń