Staroświecki tort piernikowy z marcepanem





Przepis na ten tort powstał dość spontanicznie. Tydzień wcześniej, nie mając jeszcze sprecyzowanej dokładnie listy świątecznych wypieków, zakupiłam sporą ilość masy marcepanowej. Trzeba ją było jakoś wykorzystać. I tak przyszedł mi do głowy pomysł na taki staroświecki tort bez kremu, przełożony jedynie marmoladą i marcepanem. Tort pokryty jest warstwą białego lukru i ozdobiony pierniczkami. Nie ma śniegu na święta to chociaż będzie taki trochę śnieżny tort. Nie mogę pokazać jak wygląda w przekroju bo jest przeznaczony na deser w świąteczny obiad. Może, jeśli się  uchowa jakiś kawałeczek to dodam takie zdjęcie później.


Staroświecki tort piernikowy z marcepanem
Składniki na tortownicę o śr.26cm

Ciasto:
  • 400g mąki
  • 120g cukru
  • 200g miodu 
  • 4 jajka
  • 120ml ciemnego piwa
  • 60ml   oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do rondelka wsypać dwie łyżki cukru i  podgrzać na małym ogniu do zrumienienia. Wlać piwo i wymieszać. Dodać miód, olej rzepakowy i przyprawę do piernika. Podgrzewać często mieszając do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając wlewać przestudzoną masę miodową i dosypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i całość delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w temp. 170 °C. Wystudzić w tortownicy. Zimny piernik wyjąć z tortownicy. Ściąć wyrośniętą górkę, a następnie przeciąć w poziomie na trzy krążki.

Przełożenie:

Ułożyć na paterze jeden blat piernikowy. Posmarować go cienką warstwą dżemu jabłkowego. Połowę masy marcepanowej rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na koło o średnicy 26cm. Delikatnie przenieść na posmarowany marmoladą blat piernikowy. Masę marcepanową również posmarować cienką warstwą marmolady. Przykryć drugim blatem piernikowym. Czynność powtórzyć.

Dekoracja:
  • 1 białko
  • 1 i 1//4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • perełki cukrowe
  • pierniczki lukrowane

Białko przeznaczone na lukier ubić na sztywno z połową cukru pudru (jajko wcześniej powinno być dokładnie umyte i sparzone we wrzątku przez 3 sekundy). Następnie dodać sok cytrynowy i wsypać resztę cukru. Ucierać mikserem, aż powstanie gładki, lśniący lukier. Posmarować nim wierzch i boki tortu. Gdyby lukier był zbyt gęsty można go rozcieńczyć odrobiną soku cytrynowego. Wygładzić powierzchnię i udekorować pierniczkami oraz perełkami cukrowymi. Zostawić do wyschnięcia. Na drugi dzień  oprószyć delikatnie tort cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Z marcepanem....mmm.. byłabym w niebie ;) Dzieło sztuki! :)

    Wesołych i najsmaczniejszych z dotychczasowych Świąt Bożego Narodzenia ;) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i wzajemnie Wesołych, smakowitych Świąt :)

      Usuń
  2. Jest po prostu zachwycający, bardzo elegancki w tej bieli... Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń